Panleucopenia felina reprezinta o afectiune virala cu manifestari enterice (intestinale) acute, caracterizata printr-o depresie vizibila a pisicii, accese de voma si diaree, urmate de deshidratare accentuata. Panleucopenia felina este produsa de un virus din grupa parvovirusurilor, din care face parte si virusul parvovirozei canine. Deci este un virus usor de transmis, greu de invins si care este des intalnit in cazul pisicilor nevaccinate sau neconsultate de catre medicul veterinar specialist.
Cum afecteaza panleucopenia felina pisica?
Sistemele afectate de acest virus sunt: sistemul limfatic, imunologic, gastro-intestinal, reproducator, nervos si oftalmic. Semnele clinice tipice pentru acesta boala sunt voma, diareea, infectiile uterine (care produc fie mumifierea fetusului, fie avortul spontan), distrugerea celulelor retinei (displazia retinei). In mai putine cuvinte, virusul panleucopeniei feline ataca o mare parte din organism producand distrugeri importante si bineinteles suferinta. Insa, asa cum ii spune numele, panleucopenia felina produce scaderea masiva a numarului de celule albe, implicate in imunitatea organismului, lasand astfel pisica fara aparare fata de alti microbi. In decursul panleucopeniei feline pisicile sufera si de anemie, adica de scaderea drastica a celulelor rosii, cele ce transporta oxigenul in organism, scazand vitalitatea si puterea organismului.
Cat de grava este panleucopenia felina?
Panleucopenia felinelor este considerata de catre medicul veterinar specialist cea mai severa si cea mai importanta boala infectioasa a pisicilor, fiind caracteristica populatiilor de feline nevaccinate. Iti este clar acum de ce pisicile adoptate de pe strada sau puisorii nascuti de pisici nevaccinate sunt mai sensibili si de ce se imbolnavesc foarte usor.
Panleucopenia felina este la fel de grava si poate fi confundata ca si manifestari clinice cu imunodeficienta virala felina si leucoza (leucemia) virala felina. Acestea fiind unele dintre cele mai grave boli ale pisicilor.
Cum poti preveni panleucopenia felina?
Medicul veterinar specialist iti va spune clar ca vaccinarea profilactica este obligatorie, mentinand un control total asupra aparitiei bolii. In conditiile in care virusul este foarte stabil, rezistand in mediul contaminat ani de zile, boala este extrem de contagioasa.
Cum si cand se face vaccinarea impotriva panleucopeniei feline?
Medicul veterinar specialist va recomanda ca vaccinarea sa se realizeze incepand de la varsta de 6-8 saptamani, efectuandu-se rapelul (repetarea vaccinului) anual pana la sfarsitul vietii. Chiar daca la pisicile adulte rata mortalitatii scade, prin prezenta infectiei sub-clinice (manifestarile clinice sunt mai putin agresive) vaccinarea este importanta pentru a prevenii imbolnavirile altor pisici sau la pisicile in varsta cu imunitatea scazuta, complicatii nedorite.
Cele mai expuse la aceasta (panleucopenie) parvoviroza a pisicilor sunt exemplarele cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 luni, varsta la care complicatiile majore cresc pana la 90%.