Boli la animale

Otita parazitara sau raia auriculara!

Ce se intampla cand pisica sau cainele nostru scutura excesiv din cap, se scarpina persistent la nivelul urechilor, are o secretie negricioasa la acest nivel si este mereu nelinistita sau nelinistit? Cu ajutorul unui medic veterinar specialist ai putea sa stii ca este vorba despre o otita si mai mult de atat, o otita parazitara. Adica o inflamatie a urechii provocata de un “musafir” nepoftit, cu multe picioare si cu o foame mare. Acest parazit poate fi vazut doar la microscop, deci este foarte mic in dimensiuni si…poate sa treaca de la un animal la altul.

Parazitul responsabil de aceasta afectiune este Otodectes cynotis, care odata localizat la nivelul urechii externe, prin produsii de excretie determina o reactie alergica locala, hipersecretie de cerumen, crearea conditiilor favorizante a unei infectii secundare rezultand in acest fel o otita complicata.

Otita nu este altceva decat o inflamatie a unui anumit segment al urechii, in acest caz cel extern si poate duce in anumite cazuri, chiar la aparitia hematomului auricular ca urmare a autotraumatizarii in aceasta zona, manifestat printr-o acumulare de sange intre pielea conchiei auriculare si piele.

Doctorul veterinar profesionist va spune ca diagnosticul se realizeaza atat clinic cat si prin examen microscopic din secretia auriculara unde se observa parazitul. Atunci cand este banuita o astfel de otita parazitara sau raie auriculara este bine de stiut ca medicul veterinar specialist trebuie sa realizeze diagnosticul diferential fata de otita alergica, alergia la purici, raia sarcoptica si pediculoza.

Tratamentul contine doua componente. Toaletarea si indepartarea secretiei in exces si apoi administrarea de produse pe baza de derivati de ivermectina activi impotriva parazitului. In cazul in care otita este complicata se folosesc si produse complexe ce contin antibiotice, antimicotice si antiinflamatoare. Foarte multi proprietari se intalnesc cu aceasta raie auriculara mai ales la pisici, la cele foarte tinere, proaspat adoptate sau care au fost aduse din crescatorie ori o aglomerare de pisici. Uneori, chiar si simplul contact al pisicii dumneavoastra din casa cu o alta poate fi suficient transmiterii acestei boli. Ea este chinuitoare, contagioasa pentru alte animale si face ca urechea sa arate ca foarte murdara indiferent de cat de des ai toaleta-o in fiecare zi.

Pentru o pisica sanatoasa si un caine fericit proprietarul responsabil alege sa apeleze mereu la medicul veterinar specialist pentru sfaturi si consultatii profesionale.