Boli la animale

Otita la caine poate sa fie vindecata, uneori, prin operatie. Ablatia Totala de Canal Auditiv in cazurile de otita cronica

Un subiect indelung dezbatut atat ca urmare a numarului mare de caini afectati cat si ca urmare a evolutiei episodice, recidivante a otitelor la caine. De cate ori nu ai fost suparat ca ai urmat recomandarile medicale, ai mers la control, te-ai straduit cum ai putut mai bine ca sa il feresti si tot a reaparut otita sau poate nici nu a trecut de tot. Otita cronica la caine cu indicatie de Ablatie Totala de Canal Auditiv (TECA). www.doctor-vet.ro

Otita la caine este o afectiune foarte des intalnita. Ea este o inflamatie a structurilor ce fac parte din ureche (externa, medie, interna). Inflamatia poate fi cauzata de factori iritanti, de alergii (alimentare sau la factori de mediu), de infectii, de paraziti sau mai multe astfel de cauze la un loc. Cazurile de otita ar trebui sa iti dea de gandit. Pentru ca, otita, in functie de ceea ce a dus la declansarea ei, poate fi o indicatie a unei afectiuni generale (alergii) sau martorul unor conditii de viata putin controlate (umiditate excesiva, ariste) ori poate fi vorba despre o infectie (bacterii/levuri) sau o parazitoza.

In prima faza, otita poate fi controlata destul de usor cu medicatie specifica, toaletare locala, administrare de preparate speciale de uz auricular. Pe masura ce episoadele devin mai dese sau mai prelungite ori tratamentele nu sunt realizate corespunzator (prea scurte, substante ineficiente, lipsa de control a tuturor factorilor implicati) otita se poate croniciza.

Cronicizarea otitei inseamna persistenta semnelor de boala pe un termen lung, insotite de tot cortegiul de neplaceri: durere, scuturare insistenta din cap, hematom auricular, secretie purulenta, ingrosarea pielii si modificari severe locale ce merg pana la inchiderea canalului auricular, hipoacuzie sau chiar surzenie, aspect general ca de “cancer” in zona, cu vegetatii, sangerari etc.. Acesta este un motiv pentru a tot incerca tratamente noi sau recomandate dupa alte consultatii. Vei fi dezamagit sau poate chiar vei renunta in a mai trata asa cum trebuie otita. In consecinta bietul caine sufera intens. Durerea este sacaitoare si persistenta. Infectia se poate raspandi, poate sa formeze abcese sau fistule ori poate inainta pana in structurile interne cauzand complicatii la nivelul sistemului nervos (dezechilibru, tremuraturi, mers in manej, febra, semne epileptoide etc.).

In astfel de cazuri cronice, ce par fara rezolvare, tratamentul este complex si cuprinde atat analize extinse, medicatie corespunzatoare cat si tehnici chirurgicale. Doar toate acestea impreuna pot asigura o sansa de recuperare, o sansa de a scapa de durere si suferinta.

Analizele vizeaza atat investigarea generala a organismului prin analiza biochimica a sangelui, hemoleucograma dar si cultura si antibiograma din secretia auriculara. Poate fi realizata chiar investigarea prin RMN sau CT pentru a identifica din timp profunzimea inflamatiei si a acumularilor de exsudat.

Tehnicile chirurgicale vizeaza in primul rand eliberarea caii de evacuare a secretiilor sau indepartarea in totalitate a tesuturilor modificate de inflamatia cronica. In majoritatea cazurilor tehnica salvatoare este reprezentata de Ablatia Totala de Canal Auditiv (TECA-Total Ear Canal Ablation). Aceasta tehnica presupune indepartarea in totalitate a canalului auditiv (vertical/orizontal) pana la nivelul urechii medii. Uneori chiar si aici se procedeaza la osteotomia bulei timpanice pentru a se realiza o indepartare cat mai buna a secretiei si a tesutului reactiv, modificat.

In numeroase cazuri, proprietarii de caini cu astfel de probleme majore au dubii in a urma o astfel de abordare, fie pentru ca o considera o mutilare, fie ca spera intr-o vindecare miraculoasa ori ca poate prin aceasta operatie pot avea un caine surd ori care sufera complicatii in zona.

Cu toate ca aceste temeri sunt resimtite foarte puternic in interiorul fiecarui “parinte” iubitor este bine de stiut ca, in cazul unor astfel de afectari profunde, surzenia poate chiar s-a si instalat deja, fiind aproape imposibil ca sunetul sa mai fie receptat si retransmis corect atata timp cat zona este inflamata, cu o cantitate masiva de exsudat si cu modificarile locale inerente. Tocmai ca, in unele cazuri, dupa interventia chirurgicala, unii caini pot sa mai auda, chiar daca nu la nivel normal, insa cat sa se poata folosi de acest senzor. Practic, dupa aceasta interventie chirurgicala (TECA) doar pavilionul urechii va mai ramane pe loc, daca nu este si el modificat si trebuie eliminat si acesta. Beneficiile sunt imense, chiar daca aspectul va fi modificat, suferinta se reduce exponential, durerea dispare, scuturatul si scarpinatul devin o amintire iar starea generala se imbunatateste.

Exista complicatii dupa Ablatia Totala de Canal Auditiv -TECA? Avand in vedere afectarea profunda a tesuturilor din zona de interes, exista posibilitatea, ca de altfel in urma oricarei interventii, sa apara cateva complicatii asociate operatiei. Este de asteptat ca, in unele cazuri, sa apara abcedare recurenta (infectii in zona operata), paralizia de nerv facial, ameteli, surzenie. Acestea pot fi controlate si anticipate iar beneficiile obtinute in urma interventiei indruma catre o astfel de abordare atunci cand vrei sa reduci suferinta intensa prin care trece bietul caine.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara