Intreaba-l pe Dr.VET

Oncologia animalelor de companie

Cazuistica oncologica in cazul animalelor de companie este una larga si a fost abordata de catre medicii veterinari inca de la inceputurile profesiei. Unele studii arata ca animalele de companie prezentate la medic sufera in proportie de 30% de o forma de neoplazie. Este destul de mult si nu pana cu mult timp in urma se considera ca un diagnostic de cancer este si un capat de drum. Diagnosticul de cancer este in primul rand unul psihologic si indreapta prin sine la o concluzie sumbra. Totusi, la nivel international dar si in Romania, oncologia animalelor de companie prinde un contur mai bun si coaguleaza forte stiintifice menite sa ofere atat explicatii cat si cateva solutii, in cazul cancerului la animalele de companie.

Suntem astazi in situatia in care exista medici veterinari pregatiti in centre internationale care revin si pun umarul la o mai buna abordare a oncologiei la animale. Acest lucru are un dublu rol. Atat ca ofera ceva mai mult confort animalelor de companie dar si ceva mai mult support pentru stapanii acestora, de multe ori frustrati si obositi sau desnadajduiti de diagnosticul primit. Din pacate, multe cazuri raman in stadii incipiente de diagnostic, fara o buna identificare a tipurilor tumorale. Acest prim pas este deosebit de important pentru ca dicteaza si modul de actiune viitoare.

Unele forme de cancer sunt bine cunoscute si sufera in mod comun tratament chirurgical. Cu toate ca acest tip de tratament este unul salutar, fiind cea mai veche dar si eficienta forma de tratament al cancerului, nu intotdeauna este suficient. De aceea exista si posibilitatea unor tratamente adjuvante care sa imbunatateasca rata de succes. Unde mai punem ca unele forme de cancer nu beneficiaza deloc de pe urma interventiilor chirurgicale. Ca atare, dezvoltare de sine statatoare a unei astfel de ramuri, vine in sprijinul atat al medicilor veterinari, pentru a spori conostintele in acest domeniu dar mai ales in sprijinul animalelor si al oamenilor care sunt atasati de acestea. Terapiile moderne, complexe, combinate pot contribui la cresterea calitatii vietii si a duratei de viata de la momentul diagnosticului. Nu mereu exista succes deplin si nu intotdeauna exista solutie pentru orice forma de cancer sau pentru orice stadiu si animal in parte. Dar acest lucru nu impiedica incercarea si abordarea constructiva, in echipa, medici si proprietar, in vederea indeplinirii unor obiective majore: calitatea vietii animalului si bucuria stapanului de a avea propiul animal langa el.

De aceea, chiar daca nu exista o specializare formala in Romania, pe domeniul oncologiei veterinare, medici veterinari orientati catre domenii diferite (imagistica, chirurgie, medicina interna, oncologie, morfopatologie, endocrinologie etc) urmaresc sa dezvolte si sa isi aduca aportul la o mai buna abordare in oncologia animalelor de companie. In acest context apare in peisajul din Romania, Societatea Romana de Oncologie Veterinara (www.rsvo.ro), o organizatie independenta, non-profit, ce isi propune sa imbunatateasca modul in care incercam sa aducem alinare animalelor de companie cu diagnostic de cancer si sa ofere suport stapanilor acestora care au nevoie de mai multe informatii despre ceea ce le afecteaza companionul. Este o sarcina dificila, complexa, cu plecare din dramatismul unui astfel de diagnostic dar exista dorinta de imbunatatire, de ajutor in cresterea calitatii vietii unor pacienti care de multe ori sunt considerati complet pierduti.

Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara