Abecedarul veterinar

Obiceiuri ciudate ale cainilor. De ce mananca excremente cainele tau si de ce adulmeca oamenii in zonele intime?

Nu, nu este de gluma. Chiar daca suna ciudat este o problema. Sau mai bine spus sunt niste probleme. De cate ori nu ai iesit la plimbare cu cainele tau si l-ai vazut ca este frenetic dupa a mirosi un excrement “parfumat” sau chiar sa il incerce. Te si gandesti in momentul acela cum il mai poti mangaia nestingherit fara sa iti amintesti de ce “gusturi” ciudate si complet deplasate are cainele tau? Daca ai un caine ce nu a manifestat niciodata coprofagie, afla atunci ca esti fie norocos, fie nu ai observat momentul. Pentru toti ceilalti, nedumeriti si revoltati de “placerea parfumata” a caninelor urmeaza si explicatiile. Cat despre a doua “problema”, ce sa mai spunem. Chiar nu cred ca nu exista vreo persoana ce a interactionat cu un caine si sa nu fi “patit-o”. De ce miros cainii partile intime ale oamenilor? Chiar nu mai poti avea musafiri fara ca patrupedul tau sa nu se duca “tinta” in acele zone si chiar sa fie de neoprit in actiunea sa? Fie ca nu ai inteles niciodata acest comportament fie ca vrei o asigurare atunci trebuie sa afli: este normal! Aceste doua lucruri fac parte din arsenalul obisnuit de comportamente ale unui caine. Asta inseamna sa fie caine.

De ce mananca excremente cainele?

Este un instinct, mai putin o placere sau o dorinta ascunsa. Si nici nu face politica. Acest instinct este atat de adanc inradacinat in creier pentru ca face parte dintre mecanismele de supravietuire. In decursul timpului, canidele au evoluat drept unele dintre cele mai de succes vietuitoare. Au ajuns sa fie niste campioni ai supravietuirii si evolutiei pentru ca s-au adaptat si au profitat de toate resursele dintr-un teritoriu. Daca acel teritoriu era fara resurse suficiente, se deplasau, pe distante enorme. Aceasta combinatie de mobilitate extrema, rezistenta, inteligenta si oportunism au facut ca astazi canidele sa existe inca pe Terra si chiar sa infloreasca. Pentru a supravietui si pentru a avea suficienta energie pentru deplasare si vanatoare, eventual, canidele manifestau si comportament oportunist, de “sanitar al padurilor”, dupa cum invatam noi la scoala cand eram mici. Acest lucru se materializeaza prin necrofagie, coprofagie si altele. Pe scurt, se descurca foarte bine si cu cateva oase cu zgarciuri dar si cu excremente, bogate in nutrienti. Dar de ce un caine crescut in casa, cu alimente alese, cu educatie si care se afla mereu in siguranta, ar face asa ceva?

Simplu, pentru ca este instinct, iar zeci de mii de ani si sute de mii de ani de evolutie, de succes in a utiliza o asemenea resursa, nu se pot sterge sau aboli. Este instinct. “Ceva” in creierul cainelui ii spune “foloseste aceasta resursa” pentru ca “nu se stie cand mai mananci a doua oara”. Este un program preinstalat.

Ce se poate face in privinta coprofagiei la caine?

Daca este un instinct poate fi el oprit? Nu, nu exista un buton special care sa opreasca acest comportament. Doar antrenamentul, rabdarea, intelegerea, atentia ta pot duce la limitarea sau disparitia acestui “obicei prost”. Asta inseamna ca trebuie sa il opresti atunci cand se indreapta vijelios catre o asemenea atractie. Foloseste lesa, in felul asta il controlezi mai bine. O secunda de neatentie este tot ce are nevoie ca sa devoreze ceea ce il atrage instinctual. Ia legatura cu un antrenor care sa te consilieze si sa-i faca o evaluare. Daca ai o curte, fa curat repede. Nu-i lasa propriile excremente drept ispita. Cu timpul vor aparea si rezultatele. Si nu uita, acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie sa iti deparazitezi intern, frecvent, dupa sfatul medicului veterinar, cainele.

De ce miros cainii zonele intime ale oamenilor?

Tot instinct este si acesta. Este un mod de a cunoaste lumea. Tine loc de act de identitate cu poza, certificat medical si evaluare psihologica. Cainii isi miros intre ei zona anala si perineala pentru a putea obtine informatii despre: sex, stare fiziologica, status hormonal, dominanta, stres si altele. In loc de strangere de mana, pronuntarea numelor, conversatie scurta, evaluare non-verbala si paraverbala, privire fata in fata, cainii folosesc mirosul. Din miros obtin informatii mai multe decat alte specii, in consecinta mai mult decat un om, pentru ca poseda un simt olfactiv extrem de dezvoltat. Fata de om, un caine are zona cerebrala alocata mirosului de 4-5 ori mai mare. Fara informatiile obtinute prin miros, lumea cainilor este incompleta si poate duce la confuzie. De aceea este aproape imposibil de oprit acest comportament, ar fi impotriva naturii. Izoleaza cainele in alta camera, avertizeaza politicos vizitatorii sau foloseste lesa. Poti cere ajutorul si unui antrenor pentru sedinte speciale de “educatie”.

Da dovada de intelegere si rabdare, cainele nu poate fi altceva decat caine. Dar asta stiai deja.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version