Boli la animale

Obezitatea la caine si pisica! A cui este vina?

Cresterea in greutate, ca o consecinta a acumularii patologice de grasimi in corp, conduce la o multitudine de dezechilibre si afectiuni ale organismului si poarta denumirea de obezitate.

Factorii care genereaza obezitatea sunt multiplii si variati: inaintarea in varsta, sterilizarea, lipsa de miscare, administrarea in exces a hranei, mai ales a tipurilor de hrana cu un continut foarte ridicat de proteine, glucide si lipide.

Sunt foarte importanti si factorii genetici, predispozanti, care sunt decisivi in aparitia obezitatii, mai ales in cazul anumitor rase. Medicul veterinar specialist te va informa mereu cu privire la riscurile obezitatii si vei putea invata din spusele sale si despre pericolele ce pandesc sanatatea cainelui sau pisicii tale dar si a ta. Alege sa descoperi ceea ce este important in obezitatea la animale citind urmatoarele randuri de specialitate.

Cainii si pisicile care prezinta o greutate corporala cu 40% mai mare decat greutatea optima se incadreaza in categoria de risc crescut.

Cele mai afectate sunt sistemele cardio-vascular, muscolo-scheletal (probleme articulare si locomotorii, cu boli ortopedice, mai ales la cainii in crestere), endocrin (diabetul), hepatobiliar (lipidoza hepatica).

Rasele predispuse la obezitate sunt: Labrador retriever, Cocker spaniel, Dog german, Basset hound, Beagle, Collie, Cocker King Charles, Mastino napolitan. Femelele sunt mai expuse decat masculii, mai ales in urma sterilizarilor dar nu ca o consecinta stricta ci mai degraba a unui management nutritional inadecvat.

Aprecierea obezitatii se face pe o scala de la 1 la 5. Astfel, la nivelul 1 animalul este cahectic (mai mult de 20% sub greutatea normala), la 2 animalul este slab (10-20% sub greutatea normala), la 3 greutatea este normala, la 4 animalul este solid (20-40% peste greutatea normala) iar la 5 animalul este obez (mai mult de 40% peste greutatea normala).

In cazul obezităţii, cele mai comune cauze, identificate de doctorul veterinar profesionist, sunt: accesul excesiv la hrana foarte palatabila (gustoasa), combinata adesea cu o activitate insuficienta, ca rezultat a doua tipuri de atitudini din partea stapanilor: cei care nu au timp si hranesc animalul intr-un mod dezordonat (marcat de sentimentul vinovatiei) si cei care abordeaza hranirea animalului ca pe un eveniment cu semnificatie sociala, asezand, uneori la propriu, animalul la masa. Aceste tipuri de comportament pot fi corectate prin impunerea unei conduite de hranire adecvate.

Din pacate, exista si cauze mult mai complexe, cum ar fi hipotiroididismul si hiperadrenocorticismul, afectiuni endocrine destul de des diagnosticate la consultatia de specialitate la medicul veterinar profesionist.

Diagnosticul, usor de stabilit in aparenta, dupa istoric si examinarea clinica, trebuie insotit obligatoriu de investigatii de laborator(analize de sange) si imagistica (radiografii, ecografii).

Cele mai facile cai de a preveni si combate obezitatea sunt: dieta (reducerea numarului de calorii) si educarea stapanilor, in ceea ce priveste tipul hranei, modul si momentul administrarii acesteia si obligatoriu programul de miscare al animalului.

Hrana, alcatuita din diete specializate, se va administra doar la recomandarea medicului veterinar iar consumul ei cantitativ si calitativ va fi inregistrat intr-un caiet special de catre proprietarul animalului, insemnarile acestuia constituind baza unui diagnostic corect realizat de catre medicul veterinar specialist. Pana la urma pofta de mancare este naturala si este un semn de sanatate iar cel mai frumos mod de a recompensa un caine sau o pisica, in viziunea stapanului, este de a-l alinta cu o gustarica sau o parte din mancarea de la masa (doar pentru ca ” se uita in ochii” stapanului rugator?!). Incercati sa evitati excesul in acest sens si in loc de o masa in plus poate ar fi folositoare o plimbare sau o managiere.

Atentie, obezitatea scurteaza viata animalului dvs.! De aceea este necesar sa vii la medicul veterinar specialist pentru o consultatie inainte ca obezitatea, la cainele sau pisica ta, sa se instaleze, in acest fel poti descoperi si lucruri legate de sanatatea ta, pentru ca pana la urma, nu suntem atat de diferiti.