Muzica este o insiruire complexa, regulata de sunete ce provoaca senzatii specifice iar pana nu demult era considerata un apanaj al inteligentei umane atat din punct de vedere al compunerii ei cat si din punct de vedere al aprecierii ei. Nu putem spune insa ca am fi surprinsi sa aflam ca piata muzicii este in extindere si reusim astazi sa gasim muzica pentru relaxarea cateilor.
Este stiut ca in anii revolutiei muzicale din perioada 60-70 existau albume cu sunetele produse de delfini sau balene ce se vindeau foarte bine. Exista studii care au fost efectuate de medicii veterinari specialisti in anii 80-90 in fermele de vaci de lapte care au scos la iveala starea de bine si chiar cresterea productiei de lapte atunci cand animalele ascultau muzica simfonica. Studiile relicvelor din era preistorica au scos la iveala si faptul ca la inceputurile istoriei oamenilor unele instrumente muzicale erau mai complexe si mai greu de produs decat uneltele de vanatoare.
Aceasta ultima descoperire arata practic importanta pe care o are muzica in istoria omului si in dezvoltarea lui, insa este produsa doar de oameni si este ascultata doar de oameni? Ei bine, un medic veterinar profesionist ar putea spune ca se prea poate ca trilurile pasarilor, sunetele balenelor sau delfinilor sa urmeze paternuri ce folosesc comunicarii intre animale dar care devin subiect de studiu pentru biomuzicologi, adepti ai acestor Mozart si Shubert din salbaticie. Se cuvine deci sa readaptam teoriile relativ limitate potrivit carora doar oamenii pot compune si aprecia muzica. Aceasta foloseste atat pentru a crea punti intre indivizii aceleiasi specii, fiind practic un limbaj complex, inca nepatruns de studiile oamenilor dar si o incantare pentru cei ce doresc un suflu nou in muzica din ziua de azi. Revenind la catei si pisici, medicul veterinar specialist spune ca ca pentru relaxare si pentru a tempera un pic din agitatie, concertele simfonice si valsurile sunt chiar potrivite pentru caini pe cand la pisici sunetele de pian se dovedesc atragatoare si linistitoare.
In contrast muzica rock sau heavy metal determina o crestere a starii de neliniste si agitatie chiar stimuleaza agresivitatea. Asa ca aveti grija ce ascultati in preajma cainelui sau pisicii voastre. Insa pentru mai multe detalii si pentru cele mai bune sfaturi de ingrijire a cainelui, pisicii sau animalutului tau din casa este bine sa alegi sa vii la doctorul veterinar specialist chiar si cand nu exista vreun semn de boala.