Boli la animale

Metastazele si tumorile din toracele cainilor si pisicilor. Cand au fost facute ultimele radiografii de torace?!

Oare cati dintre voi nu ati auzit sau vazut ori poate, din pacate, are un catel sau o pisica bolnav/a de cancer. De foarte multe ori cancerul este o boala subtila, silentioasa, ce evolueaza treptat fara sa se “manifeste zgomotos” decat atunci cand este tarziu. Fie ca sunt depistate tarziu, fie ca sunt agresive si rezistente la tratament, diferitele forme de cancer pot evolua cu metastaze.

Ce sunt metastazele?

Metastazele sunt tot tumori ce afecteaza, eventual, alt tip de tesut sau alt organ la departare de prima tumora aparuta. Ele apar, din principiu, pentru ca unele celule din tumora pot fi transportate la distanta, pe diferite cai (sange, limfa) putand produce, acolo unde se opresc alte tumori. Acesta este unul dintre cele mai importante pericole legate de cancer si tot acesta ar trebui sa fie si motivul pentru care sunt recomandate controalele periodice la medicul veterinar specialist si observarea din timp a fiecarei modificari a starii de sanatate a bietului catel sau a pisicii.

De ce este atat de importanta radiografia de torace la caine si pisica?

Pentru ca pot fi observate modificarile de la acest nivel, fie ca sunt modificari la nivelul pulmonilor, mediastinului, inimii, marilor vase, limfonodurilor locale (ganglionilor), cailor respiratorii. Insa cel mai important in aceste cazuri ar fi depistarea tumorilor primare sau a metastazelor. De obicei tumorile primare ale toracelui sunt consituite din mase unice de dimensiuni apreciabile. Metastazele,pe de alta parte, sunt de obicei multiple si de dimensiuni mai mici. Un caine sau o pisica afectati de tumori primare sau metastaze toracice, pot fi clinic fara manifestari ingrijoratoare sau usor vizibile, unii pot slabi si cei mai multi respira mai greu, rezista mai putin la efort sau tusesc. Inevitabil urmeaza scaderea in greutate si o stare generala proasta.

Radiografia toracelui la caine si la pisica este cea mai importanta metoda de diagnostic a tumorilor primare sau a metastazelor situate la acest nivel. Exista ca posibilitate de diagnostic, insa cu cateva specificatii, computer tomograful CT, ce permite o localizare si o stadializare superioare fata de radiografia conventionala.

Ce fel de tumori pot fi intalnite in toracele cainilor si pisicilor prin radiografie?

In marea lor majoritate, in toracele cainilor si pisicilor, se descopera metastaze. Sunt foarte putine tumori pulmonare primare.  Uneori, in anumite forme evolutive, poate fi observat limfomul, prin modificarile ce se produc la nivelul tuturor ganglionilor (limfonodulilor) din organism, nu doar cei din torace. Tumorile pot fi de tipul adenocarcinomului, carcinom spinocelular, carcinom anaplastic sau bronhoalveolar. In torace pot sa se dezvolte metastaze ca urmare a unor tumori aflate la distanta, dintre cele mai comune fiind cancerul osos (osteosarcomul), tumorile mamare (adenocarcinom mamar), melanomul malign sau hemangiosarcomul.

Ce se poate observa in toracele cainilor si pisicilor in urma radiografiei?

Medicul veterinar specialist poate gasi cea mai importanta dovada a existentei unei tumori in torace: nodulii. Nodulii pot conduce la asa numitele modele pulmonare (pattern-uri) nodulare unice circumscrise, multiple circumscrise, consolidari lobare, pattern difuz sau infiltrativ mixt. Peste 50% din cainii si pisicile afectate de o tumora toracica pot prezenta semnele radiologice ale unei acumulari de lichid la nivel pleural (invelitorile pulmonilor) si 30% dintre acestia au modificari ale ganglionilor regionali. Medicul veterinar specialist stie ca este necesara diferentiarea acestor modificari radiologice de diferite abcese, granuloame, hematoame, infectii fungice, edem sau fibroza. Ce este important de retinut este ca prin radiografia toracelui, la caine si la pisica, medicul veterinar specialist, poate observa nodulii ce au dimensiuni minime situate in intervalul 3-10 mm, cel mai des fiind vorba de o medie de 5 mm.

Ce caini si ce pisici au nevoie de radiografie toracica?

Este recomandata evaluarea radiologica toracica pentru toti cainii si toate pisicile ce prezinta tuse, care slabesc mult, care respira greu, prea repede sau prea incet, insuficient de profund sau care dau semne de sufocare, ce nu pot face mult efort, cei cunoscuti a fi fost diagnosticati cu vreo forma de cancer sau sunt suspectati, cei ce au fost tratati sau operati de vreo forma de cancer, cainii si pisicile peste 7 ani ce prezinta o stare generala proasta, cei suspectati sau diagnosticati cu vreo boala cardio-vasculara.

Cate radiografii de torace sunt necesare la caine si la pisica?

Pentru o evaluare corecta, medicul veterinar specialist poate ordona realizarea radiografiilor toracice in cel putin doua incidente (pozitii), din lateral si de sus in jos (sau de jos in sus). Uneori este necesara inca o incidenta, opusa primei laterale.  Doar in acest fel, o structura tridimensionala, mereu in miscare (respiratiile), cu numeroase componente ce se suprapun, poate fi evaluata profesionist si in beneficiul bietului necuvantator. Pentru cainii sau pisicile aflate sub supraveghere, in urma unor diagnostice realizate mai departe in timp sau care sunt in tratament ori au fost supusi interventiilor chirurgicale, radiografiile de torace sunt importante daca sunt realizate cu o frecventa stabilita de medicul veterinar specialist, pentru a putea observa din timp, modificarile, in bine sau altfel, a afectiunii in cauza, fie ca este de natura canceroasa, cardio-vasculara sau de alta natura.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version