Abecedarul veterinar

Masa de Sarbatorile de Paste este si pentru catei si pisici? Pericolul din farfurie!

Sarbatoarea Pastelui este importanta pentru noi toti dar si pentru patrupedele de langa casa. Doctorul veterinar specialist stie ca in aceasta perioada sentimentul sarbatorilor ii cuprinde pe toti, mai ales pe proprietarii de catei si pisici. Cum sa rezisti la ochii rotunzi si inlacrimati ai catelului, mieunatului insistent al pisicii si al “cersetoriei” de pe langa masa? Chiar daca codita cainelui se vantura energic pe langa masa, daca alegi sa descoperi citind in continuare, poti invata surprins despre micile si marile pericole rezultate din impartirea mesei de sarbatori cu prietenii necuvantatori.

Putem incepe prin a enumera cateva din specialitatile din meniul de Paste: drob de miel, oua fierte, friptura de miel, cozonac, fripturi de porc, ceafa, carnaciori si mici la gratar. Pe scurt, multa grasime rezultata din diferite tipuri de carnuri, multa proteina, condimente, colesterolul din oua, zaharul impreuna cu cacao si nuci din cozonac, sarea in exces, maioneza din salata de boeuf.

Asa cum noi oamenii, atunci cand tinem post, obisnuim corpul, sistemul digestiv cu anumite tipuri de alimente, prin modificarea si adaptarea secretiei enzimatice la “produsul” de digerat, tot asa si cateii si pisicile au un sistem digestiv adaptat la ceea ce mananca in mod curent, considerand ca mananca o dieta special destinata lor. In acest fel se asigura o regularitate, o “liniste” a intestinului si o eficienta crescuta a digestiei, cea care ofera atat placere, energie si toti nutrientii necesari organismului, introdusi prin hrana in sistem.

Care ar putea fi problemele rezultate din “a gusta si el putin” din ceea ce mancam noi?

Indigestia. Adica probleme sumare de digestie, produse de lipsa acelei adaptari, de care vorbeam la inceput. Poate un scaun mai moale si poate ceva dureri pasagere.

Colica biliara, colecistita. O imposibilitate de a face fata aportului crescut de grasimi, condimente si alte componente alimentare. Se poate manifesta cu durere abdominala intensa, voma galben verzuie, diaree, deshidratare si stare generala proasta. In acest caz are nevoie de o ecografie abdominala pentru diagnostic, analize de sange si neaparat tratament perfuzabil. Colecistita este o situatie destul de severa si poate fi intalnita, la consultatia medicului veterinar specialist, destul de des.

Pancreatita. O inflamatie severa a pancreasului si care poate evolua foarte grav. Pancreasul este cel ce secreta enzimele necesare digestiei proteinelor, zaharurilor, grasimilor si altor nutrienti. Poate fi afectat de dieta incarcata cu condimente, grasimi si multe proteine dar si ca efect secundar al unei colecistite. Necesita vizita la medicul veterinar specialist, ecografie abdominala, analize de sange si tratament perfuzabil. Este foarte periculoasa.

Enterita. O inflamatie la nivelul intestinului subtire, cauzata de diferite bacterii in principal, evoluand cu durere, deshidratare, diaree. Poate fi produsa de alimente alterate sau insuficient preparate. Resturile rezultate din pregatirea carnurilor, grasimea aruncata si alte asemenea produse pot duce la aparitia unei enterite.

Colita. Evolueaza cu diaree, numeroase scuane apoase si eventual cu sange. Intoleranta la anumite alimente, alergiile alimentare si unele componente din mancarea preparata pot duce la colita.

Boli parazitare. Stim deja ca din carnea de oaie cainele poate prelua si elimina in mediu oua de Echinococcus granulosus, o tenie ce produce la om Hidatidoza.

Boli bacteriene. Toxiinfectii alimentare intanite si la om: salmonezola, colibaciloza, campilobacterioza, clostridioza pot afecta si cainele si pisica. Sursa: carnea obtinuta neigienic, fara norme sanitare, fara control veterinar si pregatita prea putin sau deloc.

Corpi straini retinuti la nivel digestiv. Mai ales oasele, intregi sau portiuni de oase, ascutite sau prea mari pentru tubul digestiv al animalului. Pot duce la obstructii ale esofagului, intestinului, perforatii ale stomacului si ale altor organe digestive sau leziuni insotite de sangerari severe la nivel colo-rectal. In aceste cazuri este necesara o endoscopie digestiva, fie gastroduodenoscopie sau colonoscopie, pentru evaluarea si remedierea problemelor aparute. In cateva zile, daca se produce digestia, se pot produce constipatii severe ce pot avea chiar indicatie chirurgicala in cazul unor fecaloame ce duc la blocarea completa a tubului digestiv.

Zaharul in exces, cacaoa si nucile pot avea efect toxic si te pot trimite chiar de sarbatori la medicul veterinar specialist pentru o consultatie si tratament specific.

Medicul veterinar specialist iti recomanda sa fii cumpatat, sa le arati dragostea prin grija fata de sanatatea lor, pentru a te bucura de vioiciunea lor si ei, cateii si pisicile, sa se bucure de o viata linistita si sanatoasa.

Paste Fericit!

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version