Boli la animale

Leziunile ligamentare netratate faciliteaza aparitia gonartrozei la caine

O simpla schiopatura lasata neinvestigata sau netratata corespunzator, in timp, poate duce la efecte grave. In cazul cainilor, cea mai des intalnita leziune ortopedica de la nivelul genunchiului tinteste ligamentele incrucisate. Mai rar este cazul ligamentului caudal, fata de situatia ligamentului cruciat cranial. Aceasta leziune, fie ca este completa sau incompleta, in functie de sectionarea in totalitate respectiv partiala, provoaca durere, inflamatie, restrictionarea miscarii si instabilitate. Din aceste motive cainele va schiopata.

Daca este lasata nediagnosticata si netratata, aceasta leziune are urmari grave asupra mecanismului intregii articulatii a genunchiului cainelui. La putine zile de la producere, in interiorul articulatiei debuteaza procese biologice ce in final vor avea ca rezultat diferite grade de mineralizare. Acest tip de mecanism este un raspuns natural de incercare de vindecare. In timp, acest proces duce insa la degenerarea articulatiei si pierderea functiilor initiale, naturale inainte de producerea leziunii. Pe scurt, articulatia va deveni permanent dureroasa si mai putin mobila si stabila. Chiar si in acest caz, dupa investigatiile corespunzatoare, radiologic, artroscopic, se poate interveni chirurgical si medicamentos pentru ameliorarea simptomatologiei si imbunatatirea mecanicii articulare.

Chiar daca interventia, initiala sau tardiva, ridica o problema de acceptare din partea proprietarului bietului animal, beneficiile sunt clare. Observarea radiologica a diferitelor grade de mineralizare intraraticulara tradeaza o evolutie indelungata a proceselor degenerative la acest nivel. In acest caz interventia este salutara si aduce o imbunatatire clara a modului de functionare a articulatiei genunchiului.

Gonartroza la caine. www.doctor-vet.ro

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara