Aveţi un căţel nevaccinat şi vă este teamă să nu se îmbolnăvească de o boală contagioasă? Unul dintre pericolele care îl pândesc în acest caz este jigodia sau maladia Carre.
Jigodia sau maladia Carre este o afecţiune virală, extrem de contagioasă, greu de tratat şi de cele mai multe ori fatală câinelui. Aceasta este întâlnită şi la dihor, vulpe, urs şi în mod interesant poate să determine şi o reacţie imunitară (în nici un caz boală) în cazul omului, fiind vorba de un virus înrudit cu cel ce provoacă rujeola.
Care sunt semnele îmbolnăvirii?
Această maladie îi afectează pe câinii care nu au fost vaccinaţi, indiferent de vârsta lor şi se transmite extrem de uşor, chiar pe calea aerului. Este o afecţiune ce se manifestă mai ales la nivel respirator, nervos central şi digestiv, exprimându-se prin episoade recidivante de febră moderat-severă (40-40,5 de grade), secreţie purulentă la nivel ocular, nazal, deshidratare şi crăparea pernuţelor, pneumonie, bronşită severă, dificultăţi la deplasare, paralizii, tremurături musculare permanente, orbire, slăbire, diaree, vomă dar şi alte semne.
Dacă supravieţuieşte, animalul poate rămâne cu sechele
Tratamentul este, de cele mai multe ori, simptomatic, cu rezultate îndoielnice. Practic, şansa de supravieţuire este mică. Din păcate, chiar dacă animalul afectat supravieţuieşte, acesta poate rămâne cu sechele dintre cele mai diverse, la nivel nervos central, slaba dezvoltare a organismului sau cu dificultăţi respiratorii ori locomotorii.
Vaccinarea, singura metodă de prevenire
Principala metoda de prevenire este vaccinarea. Aceasta trebuie începută de la vârsta de 6 săptămâni, conform programului de vaccinare stabilit de către medicul veterinar, vaccinare ce trebuie continuată toată viaţa, anual.