Boala Lyme, boala cu o mie de fete, borelioza dar si alte denumiri sunt specifice unei afectiuni foarte grave transmise de capuse. In anul ce a trecut au fost identificati mai mult de 800 de romani pozitivi pentru aceasta infectie.
Microorganismul ce cauzeaza boala este de forma alungita si spiralata si pana sa ajunga in organism traieste in capusele ce au parazitat si s-au alimentat cu sange de la un animal bolnav. Afectiunea poarta denumirea de Boala Lyme dupa orasul american in care in anii 70 a fost identificat un numar mare de cazuri. Afectiunea este deosebit de greu de diagnosticat mai ales din cauza modului de a actiona, precum un criminal ce isi schimba mereu infatisarea si locul in care isi desfasoara groteasca activitate.
Imediat dupa contactare boala produce febra, apatie, dureri musculare si leziuni cutanate specifice numite eritem migrator, vizibil in cazul oamenilor. Este o zoonoza si da, poate afecta si oamenii. De aceea iesitul la iarba verde ar trebui sa fie o placere dar in acelasi timp oamenii ar trebui sa fie atenti la muscaturile de capusa atat asupra lor cat si asupra cainelui. Medicul veterinar profesionist stie de aceasta boala de foarte mult timp si a contribuit la limitarea raspandirii bolii in randul animalelor, protejand in acest fel si omul.
Rezervorul pentru aceasta boala este reprezentat de rozatoare si alte animale bolnave ce servesc drept gazda pentru parazitismul cu capuse mai ales din genul Ixodes, niste capuse de dimensiuni mici, de culoare rosie. In faza initiala, daca am ajuns la specialist, tratamentul da rezultate bune daca se folosesc antibiotice precum cefalosporinele, doxiciclina, amoxicilina. In cazurile in care boala trece neobservata datorita semnelor nespecifice de tip reumatoid sau de tip gripal se poate ajunge la forma cronica in care se constata dureri musculare, semne de afectare a sistemului nervos precum diferite tipuri de paralizii sau chiar si encefalite. In aceasta faza tratamentul este greoi si lipsit de succesele scontate. In cazul oamenilor se poate ajunge pana la dereglari de comportament severe ce mimeaza schizofrenia. In anumite cazuri chiar dupa efectuarea unui tratament corespunzator semnele de imbunatatire relativa se pot observa chiar si dupa 6 luni.
In cazul bolii lyme din pacate mai exista si un alt pericol pentru animale si anume ca fiind transmisa de capuse, fazele initiale ale bolii pot fi trecute cu vederea, ca urmare a asocierii cu alte boli transmise de capuse precum babesioza si anaplasmoza. Pericolul este dat de posibilitatea ca doua sau mai multe astfel de boli sa coexiste pe un animal iar identificarea uneia dintre ele sa lase celelalte netratate.
Pentru om evolutia de tip gripal initiala ar trebui sa dea de gandit si de asemenea creaza probleme in identificarea timpurie a bolii. In stadii avansate boala mimeaza alte afectiuni de tipul celor psihice sau reumatoide contribuind de asemenea la intarzierea sau interpretarea gresita a semnelor si dagnostic gresit urmat de tratament necorespunzator.
Proprietarii responsabili aleg sa fie curajosi si cer ajutorul profesionistilor in medicina veterinara, care pentru a avea un diagnosticul realizeaza teste serologice si culturale, reusind in acest fel sa instituie tratament eficient dar sa dea si cele mai bune sfaturi pentru protectia oamenilor.