Intreba-l pe Dr.VET

1,205 Comments

  • dan

    Buna ziua,

    am /am avut un ciobanesc german, femela de 10 ani si 6 luni. Acum doua zile, dimineata , a refuzat mancarea, a vomat masa de o seara inainte, avea o stare de oboseala, dar raspundea la comenzi, mergea dupa noi, totusi, bea apa multa, statea cu limba putin scoasa ca si cum i-ar fi cald si a mai vomat de doua ori, imediat dupa ce a baut apa. Stam la curte si s-a mai intamplat sa manance pamant sau ceva din prin curte, a mai vomitat, dar isi revenea pana a doua zi. Avem grija de catei (avem 2 ciobanesti germani si am mai avut doi care au murit de batranete), sunt vaccinati, merg cu noi in calatorii, deci, nu sunt neingrijiti. Mananca mancare speciala de caini.

    Am analizat voma sa vad daca e ceva suspect, era mancare digerata partial (nu avea culoare suspecta sau alte impuritati), am vazut fecalele din ziua respectiva care erau normale, am zis ca poate are o usoara indigestie si ca daca se simte rau si seara sau a doua zi sa mergem la veterinar, cu toate ca eram convinsi ca isi va reveni..

    Am mai urmarit-o pe timpul zilei, iar seara, cand am mers la ea , catelusa era moarta.

    Tot ne gandim la ce ar fi putut provoca moartea atat de repede si in forma asta, cainele a fost vioi pana la acel moment, se juca, manca…etc

    Ne gandim la otrava , dar in ziua respectiva am stat acasa si avem vecini iubitori de animale cu care nu suntem certati…iar celalat caine e in stare buna…

    Ne puteti spune daca ar putea fi si alta cauza ( decat otravire) care sa provoace moartea animalului asa rapid ,avand simptomele prezente la cainele nostru?

    Multumim anticipat, numai de bine!

    Dan

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare! Imi pare rau ca trebuie sa discutam post factum. Cauzele precise ale mortii se stabilesc in urma necropsiei. In schimb, ca discutie teoretica, cauzele pot fi nenumarate. De la o afectiune cardiovasculara ce a depasit capacitatea de compensare a organismului, pana la o afectiune digestiva acuta, precum o dilatatie/torsiune gastrica ce evolueaza foarte repede. Se poate sa fi fost o afectiune de natura infectios-parazitara sau, dimpotriva, o afectiune cronica ce a evoluat in timp fara sa manifeste semne majore pana la acest moment. Ca urmare, cu scuzele de rigoare, imi este imposibil sa spun clar care este cauza dar avand in vedere posibilitatile multiple raman doar cu recomandarea de a solicita un examen necropsic. El ar fi util si in cazul in care suspectati un caz de otravire. Aceste cazuri, cu toate ca exista, ele sunt, de fapt, destul de rare, fiind mai degraba cazul unor boli cu evolutie rapida dar ce nu au fost diagnosticate anterior.

  • Alecxa Roxana

    Bună ziua! Am 5 pisici,2 motani si 3 fetițe.Una dintre pisicuțe,cea mai mică,în vârstă de un an și jumătate e luată de pe stradă.Cănd am luat.o,avea în zona gâtului și pe cap bubițe care în timp se făceau rană,din cauză că ea se scărpina des.Are și acum.Doar că acum îi cade și blana; a început să îi cadă de la coadă și picioarele din spate pănă în sus,pe spate,înspre gât.Am observat și că i-au apărut mai multe pete mici negre care se extind.Ce ar putea fi?E grav?E posibil să îi afecteze și pe ceilalți pisoi?Mulțumesc anticipat!

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare! In ce priveste afectiunea dermatologica de care sufera cel mai tanar pisoi, ea poate fi de natura ectoparazitara, poate fi o proliferare bacteriana sau rezultatul unei dermatofitoze. Iar acestea sunt doar cateva posibilitati, unde mai punem ca poate fi vorba si de o manifestare alergica la nivel cutanat. Ar fi bine sa presupunem ca aceasta afectiune se poate transmite si la alti pisoi. In acest fel am putea sa ii protejam. Recomandarea este simpla. Analize, dupa recoltarea de probe din zonele afectate si din cele adiacente. Aceste analize sunt de tipul culturilor bacteriene sau micotice, raclatului dermic si examinarea cu lampa Wood. Iar acestea sunt doar o baterie de teste de debut, pentru a stabili implicarea infectios-parazitara. De abia dupa astfel de teste pot fi realizate altele sau se poate stabili un diagnostic si apoi un tratament. Doar ca sugestie, fara sa cunoastem foarte multe, cu rezervele de rigoare, ca un hazard in diagnostic, poate fi vorba de un tip de ectoparazitism produs de un parazit pe nume Notoedres. Dar, de aceea sunt analizele si consultatia, pentru a deosebi intre diferitele posibile diagnostice. Va doresc succes!

  • troc iuliana

    Buna ziua, am o catelusa de 10 ani caruia i-a crescut foarte repede o malformatie pe partea stanga pe coaste ,iar acesta este rezultatul analizelor si as vrea sa stiu daca se poate opera.Si de 2 luni are dureri de picioare destul de mari .Va multumesc!
    Diagnostic clinic: FORMATIUNE ABDOMINALA Produs trimis: BIOPSIE
    REZULTAT :
    EXAMEN MACROSCOPIC
    S-au primit doua (2) piese de rezectie si anume: piesa 1 cu dimensiuni de 2,5 / 1 / 0,8 cm, de culoare alb-cenusie, cu consistenta crescuta; piesa 2 cu dimensiuni de 3/1,6/0,2 cm, de culoare albcenusie, cu consistenta crescuta. Pe sectiune, piesele prezinta aspect omogen, culoare alb-cenusie – se pun in lucru 5 fragmente din piesa 1 si 3 fragmente din piesa 2.
    EXAMEN MICROSCOPIC
    Pe fragmentele examinate se constata structura microscopica de tegument (doar pe unele fragmente) ce prezinta sujacent o proliferare difuza si densa de celule fibroblasto-fibrocitare si fibre de colagen dispuse in fascicule scurte, intretaiate, cu nuclei hipercromi si cu usoare anizocarii, care infiltreaza si disociaza fibrele musculare striate adiacente, cu zone de metaplazie cartilaginoasa si infiltrat inflamator cronic focal.
    CONCLUZIE: ASPECTUL HISTOPATOLOGIC ESTE SUGESTIV PENTRU O LEZIUNE PROLIFERATIVA MEZENCHIMALĂ, CEL MAI PROBABIL BENIGNA DAR CU POTENTIAL DE EVOLUTIE INCERT (POSIBIL FIBROMATOZA AGRESIVA)
    Rezultatul trebuie interpretat in context clinic, cu supraveghere clinica la 3 – 6 luni.
    MEDIC PRIMAR ANATOMOPATOLO

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare! Inteleg ca exista doua probleme separate. Una legata de o formatiune prezenta pe suprafata corpului si una legata de deplasare. Ma tem ca trebuie privite separat. Cat priveste interventia chirurgicala, ea poate fi declarata oportuna dupa o consultatie prealabila care sa scoata in evidenta posibile complicatii dar si oportunitatea in raport cu calitatea vietii pacientului. Pe scurt, doar o consultatie chirurgicala poate stabili daca interventia chirurgicala este sau nu o optiune. Cat despre problema de deplasare, o consultatie ortopedica/neurologica poate sa stabileasca un necesar de tratament in urma unui diagnostic cat mai aproape de adevar. Ca atare, va recomand consultatie chirurgicala si ortopedica, cu examinarile adiacente, pentru a putea sa fie obtinut un raspuns adecvat. Succes!

  • Balta Diana

    Buna ziua,

    Am un iepure pitic achiziționat de câteva săptămâni. Este micuț, are doar câteva luni. Problema este că de vreo 2-3 zile a început să bea multa apa, astfel urinând mult mai des și din când în când am observat că are o consistenta diferită a fecalelor (sunt mai moi și bobitele sunt lipite una de alta). Eu îi dau să mănânce dimineața bucatele de morcov și mar iar seara pelete. Fan are în permanență iar apa o schimb zilnic. El este activ, nu este apatic și nu pare bolnav dar am citit ca au des tulburări digestive din cauza alimentației. Ar trebui sa ii schimb alimentația? Sau credeți că are altceva?

    Mulțumesc frumos,
    Diana

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare. Cu rezerva ca pot oferi sfaturi limitate cu privire la sanatatea iepurilor, pot sa va spun ca vestile bune sunt legate de starea generala buna, ar fi fost un caz ce mergea catre o urgenta daca apareau si semen de apatie sau inapetenta. Poate ca este vorba de o adaptare la dieta pe care o are in acest moment, insa nu as sta mult pe ganduri si as merge la un medic veterinar cu experienta in tratarea iepurilor. Este posibil sa fie necesara o modelare a dietei astfel incat sa nu apara astfel de tulburari de digestie. Succes!

  • Farcas

    Buna ziua eu am un caine pittbul si de ieri a inceput sa vomite sange pete de culoare inchisa si nici de mancat nu mananca ce as putea sa i dau si din ce cauza se intampla asta ?

  • Anghel Marina Alina

    Bună seara! Acum o săptămână am primit cadou un pui de Chow Chow. Natalii are 11 săptămâni și as dorii sfaturi in legătură cu alimentația. Spre exemplu daca este ok sa-i dau o data pe săptămână ton cu orez și legume, ou fiert sau ce fel de legume proastele să-i dau…pe lângă hrana speciala pentru căței junior. Și in legătură cu tabletele de calciu pentru că am auzit păreri pro și contra(ea neavând nici o problema de sănătate, este foarte activa și jucăușă) . Aș dorii să mai știu și când ar trebui să aibă loc prima băiță și sfaturi în privința aceasta(cum este corect sa o spal si să-i îngrijesc blănița după). Mulțumesc anticipat! ??

  • Bianca

    Buna ziua! In luna noiembrie am adoptat o pisicuta in varsta de 1 an aprox. Iar de cateva zile a inceput sa fie exagerat de afectuoasa, doarme numai in poala la mine, imi face “masaj”, lucruri ce nu le-a facut pana acum cateva zile. Este vreun semn de ingrijorare sau este doar modul ei de a arata dragostea fata de stapan? Va multumesc anticipat!

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare! Nu cred ca pot fi semne de ingrijorare in cazul in care aveti o pisica ce devine mai afectoasa. Daca ar fi fost ceva contrar as fi considerat oportun un consult general. Totusi, o intrebare este utila. Este sterilizata? Ar putea fi o perioada de calduri, caracterizata de modificari comportamentale si de acest gen. Succes!

  • Claudiu C

    Buna ziua, am un motan de 8 luni , doctorul veterinar care ii face injectiile si deparazitarile mi-a zis ca nu recomanda sa il castrez cel putin nu inainte de 1 an , ci ca merg pe varinata unor vaccinuri care sa il linisteasca , asta macar pana se dezvolta musculatura cum trebuie , as vrea sa stiu ce parere aveti visavis de subiect.

  • Simona

    Buna ziua,

    de cateva zile una dintre pisicutele de 3 luni are simptomele unei raceli, dar respira foarte zgomotos si cu spasme si de ieri seara nu prea a mai mancat. Mentionez ca stam la tara, pisicile stau afara, doar pe cea bolnava am luat-o la caldurica acumadoua nopti cand mi-am dat seama ca e bolnava.
    Ce pot sa-i fac, neavand acces la un veterinar decat mai tarziu in cursul saptamanii? Pare o situatie urgenta. Multumesc!

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare. Da, pare o situatie urgenta. Inclin sa cred ca aceasta raceala, cum ii spunem, este mai degraba o boala infectioasa contactata de curand. Aceste afectiuni cu manifestare respiratorie pun mari probleme si necesita tratament. Din pacate nu va pot sfatui cu mare lucru in ce inseamna ingrijirea acasa, in lipsa unui diagnostic precis si tratament adecvat. Incercati sa mentineti un mediu confortabil si acordati mancare buna, apetisanta pentru pisoi. Verificati si ceilalti pisoi pentru ca este posibil, dar nu neaparat, sa sufere si ei. Cea mai buna metoda de prevenire pentru astfel de situatii este vaccinarea inca de la varsta de 8 saptamani de viata. Incercati sa ajungeti cat mai repede la medic. Succes!

      • Arama Dana

        Bună ziua, am un pui de pisica care a fost spălat cu soluție contra puricilor și s-a lins.Ieri s-a simțit foarte rău, vomita și avea spuma la gura, dimineață a mâncat și părea că se simte mai bine, dar iarăși salivează mult. Am fost la veterinar și a zis că îi va trece,dar nu suport să îl văd așa, ce pot sa fac sa se simta bine mai repede?

        • Dr. Daniel Lescai

          Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare! Avem foarte putine informatii privitoare la ceea ce a declansat aceasta stare de rau. Ce fel de produs a fost folosit, cum a fost aplicat, este un produs adecvat varstei, greutatii, starii fiziologice, este un produs utilizabil la pisici si multe alte intrebari. In cazul in care se observa reactii toxice in urma unor administrari la nivelul pielii, cel mai simplu tratament initial este spalarea animalului. Da, se poate pierde efectul produsului dar daca efectul este si unul care sa deprecieze starea de sanatate, atunci este bine sa reducem expunerea la acea substanta (despre care nu stim nimic din descrierea dumneavoastra). Partea buna este ca tineti legatura cu medicul veterinar iar acesta are cunostintele necesare sa va ajute in astfel de cazuri. Daca starea se agraveaza poate fi necesara internarea si tratamentul antitoxic, in functie de tipul de substanta folosit. Succes!

  • Carmen Cujba

    Buna seara,
    In urma cu 3 zile am cumpărat un pui de câine shar-pei. ( născut in data de 4 oct 2018). Are carnet de sănătate( toate vaccinurile făcute la zi, inclusiv antirabicul). Noi nu locuim in România, dar câinele a fost cumpărat de acolo, a fost transportat timp de aproximativ 36 ore, in momentul in care a ajuns la noi am observat ca șchioapătă și calcă strâmb cu lăbuță din dreapta fata, fostul proprietar spune ca nu a pățit nimic și ca ar trebui sa-i dam calciu câteva zile și își va reveni. Cățelușul este activ, mănâncă bine și nu pare sa aibă dureri, dar totuși aceasta problema pare sa persiste. Este o problema întâlnită des la puiuții in vârsta de 3 luni, poate fi intr-adevăr o lipsa de calciu, proteine sau credeți ca este vorba de altceva?
    Va multumesc anticipat,
    Cu deosebita considerație,
    Carmen

    • Dr. Daniel Lescai

      Buna ziua! Va multumesc pentru intrebare! Pentru diferentierea intre toate cauzele posibile este necesara o examinare fizica si una radiologica. Este adevarat, schiopatura poate sa aiba numeroase puncte de plecare, unele chiar nutritionale sau genetice dar diagnosticul lor nu este unul usor ci necesita prezenta unui medic veterinar si realizarea radiografiilor. Partea buna este ca nu manifesta si alte semn, nici macar durere, dupa cum spuneti, si putem spera sa fie ceva trecator. Dar pentru siguranta este necesara consultatia. Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *