Unul dintre pericolele despre care medicul veterinar specialist te avertizeaza dar si se intereseaza la consultatia de specialitate, este posibilitatea ca animalul de companie, caine, pisica, dihor si altele, sa inghita diverse obiecte. Fie ca este vorba de jucarii, obiecte vestimentare sau componente electronice, ele pot ajunge, mai mult sau mai putin voit, in stomacelul lor.
Cum se intampla sa inghita diverse obiecte?
Din experienta de zi cu zi, medicul veterinar specialist iti spune ca majoritatea ajung din joaca. Cum cainii si pisicile nu prea au cum sa prinda diverse lucruri vor incerca in compensatie sa le “guste” pe toate. Problema este ca o minge poate fi inghitita ca atare sau faramitata. O soseta sau un ciorap vor ajunge in stomacul cainelui dupa acelasi mecanism de deglutire al unui sarpe. Cainii vor fi artisti in a inghiti si pietre sau bucati de pantofi (cu totul sau in “doze” mici), piciorul de la mobila, cablul USB si chiar ecranul tactil al unui smartphone. Pisicile sunt ceva mai constiintioase si evita destul de bine asemenea trasnai dar sa nu mire pe nimeni un ciucuras de la covor sau un siret de pantof in stomacul ei.
De ce este periculos daca a inghitit asa ceva?
In primul rand este efectul iritant asupra mucoasei gastrice. Oricat de “carnivori” ar fi si cu un stomac “beton”, totusi plastic sau diverse materiale textile este prea mult. Acolo unde ajung produc modificari ale mucoasei, tulburari de digestie, voma si hemoragie locala.
In al doilea rand, obiectele mari pot produce blocarea tubului digestiv. Pericolul cel mai mare este legat de corpii straini de tipul siretului, atei de cusut, panglici, fire de naylon sau ciorapului de dama. Pentru ca sunt subtiri pot inainta usor din stomac catre portiuni indepartate ale intestinului. In scurt timp intestinul se va aglomera pe lungimea firului precum rufele de pe sarma neintinse. Asta va da nastere la invaginatie, blocaj intestinal, sectionari ale peretelui intestinal, durere, risc de peritonita, voma, febra si stare foarte proasta.
Ce recomanda medicul veterinar specialist?
Daca ai vazut sau ai suspiciunea ca asa ceva s-a intamplat ia legatura cat mai repede cu medicul veterinar specialist. Cat mai repede inseamna urgent. Rezolvarea sta intr-o interventie endoscopica. Endoscopia digestiva a stomacului poate identifica si extrage corpii straini inghititi.
De ce endoscopie gastrica (gastroscopie) la caine sau pisica?
Pentru ca este rapida, nu exista taieturi, sunt putine complicatii iar cainele sau pisica isi revin repede. In lipsa gastroscopiei de explorare si interventie riscul creste si se poate ajunge la interventii chirurgicale laborioase din care animalul se recupereaza mai greu. Diferenta principala este data de faptul ca la endoscopie nu curge sange pe cand interventia chirurgicala presupune deschiderea marilor cavitati si riscuri mai mari.
Cine inghite mai mult?
Dintre caini si pisici este clar ca este vorba de caini.
Care rase ajung la endoscopie gastrica mai mult?
Exista o “traditie” ca rasele mai jucause sa treaca prin astfel de momente mai dificile. Dintre rasele cu “antecedente” sunt de mentionat Labradorul, Goldenul, Boxerul, Bulldogul si Rottweilerul. Dar stati linistiti, daca nu v-ati gasit rasa enumerata aici nu inseamna ca acest top nu este mereu amenintat de oricare alta. Toti cateii sunt “predispusi” si parca exista o competitie “cine are apetitul mai mare”.
Cum prevenim?
Cu o supraveghere mai buna, ascultand sfaturile medicului veterinar specialist si poate cu ajutorul unui antrenor.
Cand se intampla astfel de probleme?
Tot timpul, insa parca mai mult atunci cand si stapanii se relaxeaza sau au evenimente de sarbatorit: zi de nastere, Craciun, Revelion, Paste, Halloween sau alt pretext.