Boli la animale

Incredibil! Alcoolul si animalele

Poate multi dintre noi stiau ca alcoolul este mai degraba o meteahna specifica omului insa putem da cateva exemple din lumea animalelor de cum acestea vin in contact si chiar revin in contact cu alcoolul.

In princiupiu, alcoolul asupra animalelor domestice are un efect excitant/deprimant in functie de doza si cale de administrare. Astfel, cel mai des, observam intoxicatie alcoolica la caine. Acest animal este cel mai predispus la a veni in contact cu alimentele sau bauturile oamenilor iar din curiozitate si mai grav din obisnuinta poate ingera alcool. Alcoolul poate fi prezent in diferite concentratii, de la 3-5% alcool pentru bere, 10-12 % pentru vin si 40% sau mai mult pentru alcooluri tari. Pentru animale doza toxica este foarte mica mai ales ca acestea au o masa corporala mica si lipsa obisnuintei organismului cu alcoolul.

In contact cu alcolul, in functie de doza, animalele pot suferi de ameteli, crize de excitatie si apoi somn profund, diaree, voma, urinari excesive, coma si chiar deces. Administrarea cu buna stiinta a alcoolului animalelor este considerata maltratare sau in cel mai bun caz neglijenta si se poate solda cu o vizita urgenta la medicul veterinar.

Produsele ce contin alcool pot fi tentante pentru animale datorita diferitelor arome pe care le contin si isi fac efectul in organism in 10-30 de minute de la ingestie pe stomacul gol si la 1 ora pe stomacul plin. Exista chiar pericolul unor intoxicatii involuntare mai ales ca unele medicamente au drept vehicul alcoolul etilic.

In umea animalelor avem destule alte exemple de amatori de alcool. Astfel, maimutele din tarile orientale care sunt libere pe strazi sunt adevarate profitoare de apropierea de oameni si chiar fura alcoolul de la acestia. In anumite situatii singulare exista documentate si cazuri de porci, cai sau magari ce consuma ocazional sau impreuna cu stapanul alcool, in principiu bere.

In tara noastra exista sansa chiar si ursii gunoieri sa vina in contact cu alcool ramas in sticlele aruncate la gunoi, in acest caz ursii putand deveni extrem de agresivi. Intalnim intoxicatie alcoolica chiar si la albine, insa acestea din pacate o sufera involuntar, mai ales in zbor cand in interiorul corpului se produce o fermentatie alcoolica a nectarului, intalnind in acest fel un zbor ebrios, nesigur si chiar intrerupt. Mai patesc astfel de lucruri si pasarile care gasesc resturi de la procesarea bauturilor alcoolice precum borhoturi care isi continua fermentatia in organism eliberand alcool in sange si provocand astfel intoxicatie alcoolica involuntara.

Pentru ca iti iubesti animalutul de langa casa si vrei sa stii cum sa il ingrijesti cat mai bine, alege sa gasesti resursele pentru a veni la medicul veterinar pentru cele mai bune sfaturi si ingrijiri!