Fie că e vorba de bălți sau de lacurile din orașe, proprietarii de câini își duc animalele să se răcorească în apă. Patrupedele se simt exelent, iar înotul le face bine. Atenție însă! Un medic veterinar profesionist v-ar putea avertiza că riscurile sunt foarte mari pentru sănătate dacă iazurile sunt neautorizate pentru îmbăiere.
Apa poate conține bacterii periculoase
Aproape niciun câine nu va refuza o băiță într-un lac, însă proprietarii trebuie să fie atenți deoarece apa poate conține bacterii foarte periculoase. Apa reprezintă un vehicul și un mediu de reproducere deosebit de bun pentru diverse boli precum leptospiroza, boli micotice de piele – tricofitie ori microsporioză – sau afecțiuni bacteriene ale pielii – streptococ și stafilococ – putându-se ajunge până la piodermită, care este inflamația purulentă a pielii. În plus, medicul veterinar specialist va spune despre cățeii sensibili ca se pot confrunta și cu dermatite de contact, adică alergii ale pielii la diverse particule chimice ce se regăsesc în apa în care se scaldă.
Otitele, un pericol în plus
Pe lângă aceste pericole, atunci când soarele este puternic, apare riscul arsurilor de piele, ce se pot produce la animalele cu părul scurt. În plus, joaca sau menținerea în căldură prea mare ori sub acțiunea directă a razelor solare pot favoriza insolația, șocul termic sau accidentele vasculare. Și apa înghițită poate duce la diverse probleme gastro-intestinale greu de tratat. De asemenea, la patrupedele care au urechile neaerisite sau acoperite, pătrunderea apei va produce otite acute severe, ce vor necesita cel puțin o săptămână de tratament la doctorul veterinar specialist.
Curățați-i bine urechile
Dacă în cazul bolilor digestive situația se poate agrava în numai 24 de ore, bolile de piele se pot manifesta destul de târziu. De asemenea, în cazul leptospirozei (infecție care se manifestă prin febră, icter și colorarea conjunctivelor) perioada de incubație este de câteva zile, iar otitele ajung într-un stadiu grav în maximum o săptămână.
Așadar, asigurați-vă că apa în care vă lăsați câinele să înoate este curată, că în lacul respectiv este permisă îmbăierea și țineți animalul, pe cât posibil, la umbră. După îmbăiere curățați-i bine urechile în interior și, odată ajunși acasă, faceți-i baie cu șampon special. La primele semne de boală, pentru ca iti iubesti animalul si ii doresti doar binele iar tu vrei sa inveti mai multe despre ei, mergi urgent la doctorul veterinar pentru consultatie si tratament de specialitate .