Ochii sunt fereastra catre suflet, toata lumea stie acest lucru. Ce te faci insa atunci cand fereastra sufera? Stii cum sa ajuti sau care sunt masurile de urgenta? Alege sa afli despre cea mai importanta si severa urgenta a ochiului la caine si vei descoperi cum, in cazurile tragice dar foarte des intalnite, poti ajuta un caine nefericit dupa sfaturile medicului veterinar specialist.
Atentie!!! Urmeaza o imagine ce te poate impresiona daca esti prea sensibil!
Cel mai des, ca urgenta oculara la caine, medicul veterinar specialist se poate intalni cu proptoza traumatica a bulbului ocular. Mai pe scurt, atunci cand ochiul cainelui paraseste orbita si este expus la mediul extern.
Cum se produce proptoza traumatica a ochiului la caine?
Cea mai frecventa cauza, asa cum ii spune si numele, este o trauma. In numeroase situatii aceasta trauma este suferita in urma agresiunilor dintre caini, accidentelor auto sau maltratarii de catre oameni.
Sufera unii caini mai des de proptoza traumatica a ochiului?
Medicul veterinar specialist iti va spune ca sunt mai expuse rasele mici de caini, rasele brahicefalice, a caror orbita acopera mai putin din circumferinta globului ocular. Sunt expusi si cainii tineri lipsiti de aparare in fata muscaturilor altor caini sau accidentelor. In cazul unor traume severe toate rasele sunt expuse in aceeasi masura.
Ce se intampla in cazul proptozei traumatice a bulbului ocular?
Doctorul veterinar specialist poate constata ca zona invecinata este traumatizata, fiind prezente urme de muscaturi, hematoame, leziuni deschise sau sangerari. Globul ocular este iesit din orbita si este expus mediului extern, poate suferi diferite grade de xeroza (uscare) in lipsa actiunii protectoare a lacrimilor si pleoapelor. Ochiul si toate structurile sale sunt inflamate, rosii, hemoragice. De cele mai multe ori pupila nu reactioneaza la lumina (lipsa acomodarii pupilare) iar inapoia ochiului se poate forma un hematom de dimensiuni apreciabile.
Cat de grava este proptoza traumatica a ochiului?
Este grava mai ales ca urmare a durerii intense, posibilitatea pierderii vederii si chiar a ochiului in sine. In primul rand din cauza expunerii la mediu, ochiul poate suferi laceratii sau penetrari ce ii compromit integritatea. Se pot produce modificari interne ale ochiului precum modificari de pozitie ale cristalinului, hemoragii sau desprinderi de retina. Din cauza modificarii de pozitie a bulbului ocular sunt exercitate presiuni mari asupra zonei de inervare si irigare sanguina a ochiului putand rezulta distrugeri partiale sau totale ale nervului optic si vaselor de sange oculare. In interiorul orbitei muschii ce controleaza miscarile ochiului se pot desira sau rupe complet.
Ce poti face in cazul proptozei traumatice a ochiului la caine?
Fiind o urgenta majora medicul veterinar specialist iti recomanda sa cauti ajutor profesionist imediat, adica in maxim o ora sau chiar mai putin. Iesirea din orbita a ochiului necesita interventie chirurgicala imediata. Chiar si asa riscul ca vederea sa fie compromisa sau ca ochiul sa fie pierdut este foarte mare.
Cum acorzi primul ajutor?
Este necesar sa ai la indemana ceva gheata, cateva comprese sterile si niste ser fiziologic. Nu iti trebuie solutii dezinfectante. Nu folosi spirt, iod, betadina, rivanol, creme, geluri sau orice altceva. Daca nu ai la indemana ser fiziologic macar apa curata, rece si o batista curata iti vor fi suficiente. Spala repede si bine zona ochiului, indeparteaza mizeria in exces, acopera ochiul cu batista sau compresele sterile umede, nu uscate si tine deasupra gheata sau un obiect rece. Fa acestea in drum spre interventia chirurgicala de urgenta.
Ce va face doctorul veterinar specialist la operatie?
In primul rand va face o evaluare si va lua in consideratie cea mai buna varianta pentru bietul caine. Daca nu exista penetrari severe sau distrugeri masive ale ochiului, de obicei se ia in consideratie repozitionarea ochiului si impiedicarea iesirii lui inapoi prin sutura pleoapelor. Sub antibiotice, analgezice si cu un coif de protectie se va astepta timp de 14-21 de zile dupa care medicul veterinar specialist va indeparta firele de sutura si va face evaluarea finala.
Cum poti preveni o astfel de situatie?
Daca ai un caine de talie mica trebuie sa stii deja ca au si un suflet mare, mai mare decat sunt ei de fapt. Asta face ca ei sa interactioneze din instinct cu caini mai mari si poate mai orgoliosi decat ei, asa ca fereste-l sau tine-l in lesa. Explicatia ca ai incercat sa il inveti cu lesa dar cainele nu vrea nu te va ajuta prea mult. Astfel de accidente se intampla des si depinde doar de tine sa pui in aplicare sfaturile de specialitate ale medicului veterinar.