Abecedarul veterinar

Homo homini lupus/ Au animalele simt al moralitatii?

Homo homini lupus este o formula eleganta a comunitatilor de business pentru a descrie cele mai primare instincte urmarite de majoritatea oamenilor din mediul financiar si de afaceri. Analogia este destul de simpla dar in cateva cuvinte va fi demonstrata nedreptatea profunda facuta animalelor dar si noua oamenilor.

Premisele unei astfel de abordari isi au radacinile in cateva enunturi “adevarate de cand lumea” dar putin puse la incercare. Unul dintre ele ar fi ca animalele nu au simt al moralitatii, sunt lipsite de acele comportamente “specific  umane” ce ne garantau o pozitie aroganta fata de celelelate vietuitoare.

Surpriza devastatoare ne va obliga sa ne gasim alte resorturi pentru a ne sustine aceasta superioritate urmarind cateva descoperiri privind trasaturi precum reciprocitatea, cooperarea, simtul egalitatii si empatia la animale.

Studiul revolutionar este condus de Frans de Waal, iar acesta prezinta inregistrari si experimente de comportament al animalelor avand drept obiectiv comportamentul moral al acestora.

( http://www.ted.com/talks/frans_de_waal_do_animals_have_morals.html ) Pe scurt, au fost semnalate comportamente de cooperare intre elefanti, cimpanzei, caini; un profund simt al egalitatii in cazul maimutelor si chiar dorinta dezinteresata de a face bine semenilor la cimpanzei. Reciprocitatea si empatia, ca si comportamente in lumea animala, au fost si ele identificate si studiate. In acest fel, putem concluziona cu surprindere ca aceste ultime doua caractere sunt de fapt stalpii conceptuali ai moralitatii. Este dovedita astfel prezenta unor asemenea concepte si in lumea animala nu doar in randul oamenilor.

De aceea formula Homo homini lupus este nedreapta ca si concept atat fata de bietele animale, ce se dovedesc a fi mai presus de prejudecatile noastre dar este nedreapta si fata de noi oamenii ce trebuie sa gasim resursele ce ne reprezinta cu adevarat umanitatea si nu instinctualitatea.