Boli la animale

Herpesvirusul ocular la pisici sau de ce pisicile tinere fac o “albeata” pe ochi?

Herpes virusul este intalnit peste tot iat pisicile au un virus herpetic specific ce le poate produce probleme respiratorii dar mai vizibil si mai usor de depistat de catre stapanul responsabil, probleme oculare. Este aproape imposbil sa nu gasesti un “parinte” iubitor de pisic ce sa nu se fi confruntat in decursul vietii cu o problema oculara la pisicle sale.

herpes virus pisica, ulcer corneean. www.doctor-vet.ro

Asa cum iti poti imagina, foarte multe dintre problemele oculare ale pisiclor, si nu numai, pot fi provocate de catre bacterii, ce cedeaza destul de repede, in majoritatea cazurilor, la picaturile gasite in mod general la cabinetul medicului veterinar specialist. Uneori insa, iar aceasta poate fi o indicatie clara, pentru medicul veterinar specialist, aceste tratamente cu antibiotice nu dau rezultate. In consecinta, ochiul sau ochii pisicii vor fi inflamati, vor prezenta scurgeri, vor avea secretii inchegate la nivel ocular, vor lacrima excesiv sau, in cazurile grave, vor prezenta o “albeata” pe ochi, adica un ulcer corneean (o penetrare a suprafetei ochiului). De abia acum se pot produce suprainfectii si chiar pericolul de pierdere a ochiului bietei pisicute.

Astfel de leziuni pot fi produse de virusul herpes iar incidenta este crescuta, putand fi intalnit foarte des. Ca si la om, virusul herpes este foarte des intalnit, multe pisici fiind purtatoare dar fara sa manifeste vreun semn.

Pisicile pot veni in contact cu herpes virusul inca de la nastere sau imediat dupa si de aceea foarte multe pisici salvate, fara stapan sau din crescatorii pot prezenta aceste semne imediat ce au deschis ochii, infectia evoluand mai devreme de a putea percepe lumina.

Formele sub care virusul herpes poate afecta o pisica sunt multiple si cuprind conjunctivita, rinita, sinuzita si afectarea respiratorie cu tuse, pierderea mirosului si secretii nazale, dar de foarte multe ori, ceea ce este mai vizibil este inflamatia corneei si ulcerul corneean adica acea “albeata” de pe suprafat ochiului, ca si cum s-ar fi zgariat sau ar fi fost ranita intentionat de ceva sau cineva.

Din pacate evolutia poate fi destul de grava, pana la pierderea ochiului dar, in multe cazuri, pisicile pot adaposti virusul fara a se produce vreun semn vizibil. Chiar si asa, in decursul vietii, in momentele de stres, de scadere a imunitatii, dupa interventii chirurgicale, dupa o boala sau in conditii favorizante, virusul se poate manifesta si poate produce semnele deja descrise.

Acest virus herpes este specific pisicilor si nu se poate transmite la om ci doar la alte pisici, fiind un virus ce nu produce “epidemii” afectand uneori indivizii mai sensibili, dar totusi in numar mare.

Foarte des sunt prezentati la ocnsultatia medicului veterinar specialist pisicile tinere, de abia adoptate, salvate de pe strada sau din colectivitati de pisici, mai ales sub suspiciunea unui traumatism sau a unei agresiuni din partea altor pisici.

Diagnosticul pus de medicul veterinar specialist este mai ales clinic, fiind pus pe baza experientei acestuia, istoricului ocular si a mediului din care provine pisica. Uneori, bolile ce duc la scaderea imunitatii, precum leucoza felina sau imunodeficienta felina virala, pot favoriza apartia manifestarilor de herpes virus.

Obiectivul medicului veterinar specialist este de a limita efectele virusului, de a salva ochiul, pentru ca altfel virusul nu poate fi indepartat din organism, fiind aici sa ramana, legat de codul genetic al pisicii.

Precautia principala in astfel de cazuri este de a evita utilizarea medicamentelor ce reduc imunitatea precum prednisonul sau dexametazona, in mod contrar infectia virala dar si cea bacteriana putand atinge un nivel ingrijorator si greu de controlat. In anumite cazuri grave, netratate sau in care rezistenta organsimului a fost mai slaba, se poate ajunge chiar la interventii chirurgicale, astfel de cazuri nefiind putine.

Complicatiile sunt frecvente si sunt, de obicei, ca urmare a ulcerului corneean si a infectiilor corneene ce pot evolua pana la panoftalmii (inflamatii generalizate ale ochiului).

De mare ajutor sunt solutiile antivirale, mai ales atunci cand exista leziuni oculare, fiind o buna incercare de atine sub control virusul si avansarea leziunilor de la nivelul ochiului pisicii.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara