Hernia perianala,este o afectiune specifica masculilor necastrati si este caracterizata prin pozitionarea anormala a unor organe (intestin subtire, rect, prostata, vezica urinara sau grasime) din cavitatea pelvina sau abdominala in regiunea din jurul anusului.
Este diagnosticata mai des la cainii cu varsta intre 5 si 9 ani din rasele boxer, pekinez, collie, boston terrier si metisii acestora dar poate fi intalnita si la alte rase.
Aparitia acestei afectiuni poate fi pusa pe seama proceselor patologice prostatice, constipatiei cronice, dereglarilor hormonale, predispozitiei de rasa, varstei inaintate caracterizata de scaderea tonusului muscular.
Hernia perianala este una dintre acele afectiuni dependente de sexul animalului, fiind aproape intotdeauna, asa cum iti spune medicul veterinar specialist, intalnita la masculii de varsta a treia. In foarte multe situatii cainele ajunge la consultatia de specialitate pentru ca stapanul infricosat crede ca in zona “fundului” a aparut o “tumora” imensa sau o inflamatie de nestavilit.
Stapanii responsabili vor observa din timp cum cainele afectat va prezenta o inflamatie bilaterala dar mai frecvent pe partea dreapta, de consistenta variabila, constipatie, tenesme, durere, dificultati la urinare.
Adiva va incerca sa isi faca nevoile des, se va forta iar de multe ori nu “va iesi” nimic. Medicul veterinar specialist va constata la tuseul rectal cum este deviat traseul rectal si integritatea peretilor acestuia cat si eventuale procese inflamatorii prostatice.
In numeroase cazuri hernia perianala este cauzata de “cresterea” exagerata in dimensiuni ale prostatei (chisti, inflamatii, abcese, tumori) ce vor creste presiunea asupra organelor din pelvis si abdomenul inferior. In urma fortarilor repetate si dimensiunilor mari, prostata poate sa ajunga mult mai in spate, in apropierea anusului, deviind traseul colonului si rectului. In acest fel este produsa ingreunarea eliminarii fecalelor ce se acumuleaza in flexurile colonului, dan la exterior senzatia unei tumori imense langa anus.
Pentru diagnostic, medicul veterinar specialist va efectua anamneza si examenul clinic, ce sunt esentiale iar tehnicile complementare cum ar fi radiografia cu si fara substanta de contrast, ecografia (indicata mai ales pentru investigarea prostatei), confirma in mod profesionist afectiunea.
Pentru remedierea herniei, tratamentul este exclusiv chirurgical, dublat de castrarea animalului in vederea scaderii riscului de recidiva, prin inlaturarea stimulului hormonal asupra prostatei cainelui. Chiar si asa, medicul veterinar specialist iti va spune ca exista un risc foarte mare de recidiva, indiferent de metoda de interventie.
In cazul in care suspicionati o hernie perianala, consultati cat mai repede medicul veterinar, mai ales ca in cazul hernierii vezicii urinare, situatie care devine o urgenta. Este o urgenta pentru ca blocarea fluxului de urina duce la acumularea acesteia si autointoxicarea animalului cu efecte potential tragice. de aceea este recomandata, pentru stapani responsabili, vizita cu cainele iubit, la medicul veterinar specialist pentru sfaturi, consultatii si interventii la timp, pentru linistea ta si sanatatea lui.