Abecedarul veterinar

Hernia de disc la caine. Shih-tzu si Cocker spaniel printre cele mai afectate rase

Daca ti s-a intamplat sa vezi vreodata un caine care merge mai greu sau nu mai poate sa se ridice de jos, isi foloseste doar labutele din fata sau ii este imposibil sa urineze singur, atunci este posibil sa fi observat cum evolueaza, de fapt, hernia de disc la caine.

Shih-tzu. www.doctor-vet.ro

Cine ar trebui sa fie mai interesat de a citi cu atentie informatia de specialitate, despre hernia de disc la caine?

Toti stapanii responsabili ce au rase cu acest risc, cu toate ca majoritatea cainilor pot suferi la un moment dat, de hernia de disc intervertebral.

Care sunt rasele de caini mai des afectate de hernia de disc intervertebral?

In general este vorba despre rasele mai mult lungi decat inalte, cu coloana vertebrala lunga si picioare scurte. Cel mai des sunt afectate rase precum Shih-tzu, Teckle (Dachshund), Beagle, Cocker spaniel, Pekinez dar, asa cum stie medicul veterinar specialist, nicio rasa nu este la adapost.

Ce este hernia de disc sau boala degenerativa de disc intervertebral, la caine?

Este o afectiune in urma careia discul intervetebral sufera un proces de degenerare, de schimbare a consistentei si o neindeplinire a rolului vital de amortizare a socurilor la nivel intervertebral. O parte a discului intervertebral poate sa “impinga”, adica sa hernieze, in maduva spinarii. Consecinta acestei hernieri este durerea intensa si eventual paralizia, in functie de gradul de afectare. Spre deosebire de om, hernierea materialului discal se produce dorsal si mai putin in lateral.

Cum se manifesta hernia de disc la caine?

Semnele herniei de disc variaza destul de mult, avand cinci grade diferite. Primul grad este caracterizat de diferite tipuri de disconfort, de dureri suportabile la nivelul coloanei vertebrale. Urmatoarele trei grade ale herniei de disc la caine ne arata, progresiv, pierderi de sensibilitate, deficiente in deplasare, retentie urinara sau de fecale, durere si alte semne neurologice. Gradul V al herniei de disc este cel mai grav si practic, niciun semnel nervos nu trece de punctul afectat, observandu-se paralizie si durere intensa.

De ce se manifesta in acest fel hernia de disc?

Medicul veterinar specialist iti va spune ca maduva spinarii este precum sistemul electric al unei masinarii complexe. Odata ce se produce o hernie de disc, se pune presiune pe acest sistem electric, crescand astfel posibilitatea de a impiedica transmiterea impulsului electric catre zonele ce trebuie sa fie miscate sau de la care se culege sensibilitate. Atunci cand se produce o hernie de disc, acest “sistem electric vital” este afectat pana la intrerupere si de aici efectele dezastroase pentru cainele tau.

Cum este diagnosticata hernia de disc la caine?

Atat in urma consultatiei neurologice dar mai ales prin confirmarea radiologica. Se pot realiza radiografii simple, radiografii cu substanta de contrast (mielografie) sau se poate recurge la RMN sau CT. Unele cazuri se pot rezolva prin tratament medicamentos dar unele pot fi remediate doar prin interventie chirurgicala.

Cat dureaza recuperarea de dupa hernia de disc?

Perioada de recuperare este variabili si cu foarte multe posibile complicatii. Recuperarea este si in functie de posibilitatea ca hernia de disc sa fie multipla, sa afecteze adica mai multe discuri. Rabdare! Acesta este cuvantul esential pentru “parintii” iubitori. Recuperarea poate dura intre 5 saptamani si 3 luni de zile.

Daca ai un catel topaitor, care sare in si din pat, care se “lupta” cu alti caini, care alearga mult sau care urca si coboara multe scari si mai este si o rasa “predispusa” atunci ai grija! Mergi la medicul veterinar profesionist inca de la primele semne de durere sau deplasare mai greoaie.

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara