Boli la animale

Hamster sau porcusor de guineea? “Boala cozii umede”!

Aveţi un hamster sau un porcuşor de Guineea pe care îl iubiţi foarte mult? Aţi observat că are o problemă în zona posterioară? Este posibil ca în acest caz să aibă o afecţiune numită popular „boala cozii umede”. Dacă doresti sa intrebi medicul veterinar specialist despre aceasta boala si despre ce trebuie facut atunci alege sa citesti in continuare si vei descoperi raspunsul.

Micile rozătoare crescute ca animale de companie ne oferă satisfacţii deosebite. Însă, e bine de ştiut că acestea sunt extrem de sensibile la mediul înconjurător şi la anumite alimente, iar procesele lor metabolice se desfăşoară cu o mai mare rapiditate. Ca urmare, aceste lucruri pot duce la apariţia unor afecţiuni greu tratabile şi cu evoluţie rapidă. De asemenea, o altă problemă este că în cazul îmbolnăvirii li se poate adminstra o arie restrânsă de medicamente dupa consultatia d specialitate la doctorul veterinar profesionist.

Generată de unele dezechilibre interne

Boala cozii umede se referă la aspectul umed, murdar, urât mirositor al părţii posterioare a animalului. Doctorul veterinar specialist iti va spune ca acest lucru se datorează unei eliminări constante de scaune diareice, contrar aspectului obişnuit al fecaleleor de rozătoare. Acest fenomen neplăcut apare mai ales ca urmare a unor dezechilibre la nivel de floră intestinală în urma unor indigestii sau infecţii gastro-intestinale. Pericolul constă în apariţia deshidratării şi, odată cu aceasta, a dezechilibrelor hidro-electrolitice şi a intoxicaţiilor cu punct de plecare în zona intestinală.

Animalul este apatic şi poate refuza mâncarea

Pe lângă aspectul pielii şi blănii din zona posterioare, animalul care are această afecţiune, se va deplasa greoi, va prezenta sensibilitate abdominală, va elimina scaune diareice, va fi apatic şi va refuza mâncarea. Încă de la primele simtome, rozătorul trebuie dus urgent la medicul veterinar specialist. Tratamentul vizează, în primul rând, rehidratatrea, corectarea dezechilibrelor vitaminice şi antibioterapia, cu menţiunea că cele mai multe dintre antibiotice sunt dăunătoare organismului rozătoarelor, cele acceptate fiind din grupa quinolonelor. Pericolul antibioterapiei derivă din reacţiile alergice posibile, accentuarea dezechilibrului bacterian de la nivel intestinal prin favorizarea anumitor bacili responsabili de producerea unor toxine agresive, apoi riscul afectării nervoase şi riscul apariţiei unor disvitaminoze ca urmare a distrugerii florei intestinale.

Asiguraţi-i o dietă echilibrată şi sănătoasă

Pentru a preveni îmbolnăvirea este indicat să vă preocupaţi ca dieta rozătorului dv. să fie una variată, completă şi echilibrată, asigurând necesarul de vitamine şi minerale zilnic. Pentru sanatatea lor si linistea ta alege sa vii la medicul veterinar profesionist pentru o consultatie de specialitate si cele mai bune sfaturi despre aceste mici rozatoare.