Abecedarul veterinar

Grupe de sange la pisica? Este la fel ca la oameni?!

Foarte mulţi crescători împătimiţi de pisici se întreabă dacă pisica are sau nu grupe de sânge. Medicul veterinar specialist iti va spune ca DA si te va lasa sa descoperi si ca care sunt acestea şi care sunt problemele asociate în aceste cazuri şi ce trebuie făcut.

Şi pisicile au grupe de sânge, precum oamenii, iar cunoaşterea lor poate fi foarte utilă în cazul transfuziilor sanguine – soluţie medicală salvatoare în multe dintre situaţiile de criză. Mai ales ca in ultima vreme exista din ce in ce mai multe “banci de sange” unde sunt “stocate” diferite grupe de sange, pentru nevoile fiecarui animalut, caine sau pisica.

Majoritatea felinelor au grupa A

Pisicile au trei grupe mari de sânge, clasificate în sistem AB. Există o grupa A, o grupă B şi o grupa AB. Ordinea în care acestea se regăsesc este, în general, aceeaşi pe diverse zone geografice, de obicei cea mai răspândită fiind A, urmată de tipul B şi, foarte rar, de AB. Doctorul veterinar profesionist se informeaza din studiile efectuate de universităţi de prestigiu, stiind ca s-a stabilit că majoritatea exemplarelor feline, ce nu sunt rasă de pură, deţin grupa de sânge A, în timp ce subiecţii de rasă pură sunt în general grupa B.

În cazul rasei siameze s-a constat că în proporţie de 100% se găseşte grupa A de sânge, dar este un exemplu izolat, la alte rase existând în acest moment o variabilitate în ceea ce priveşte procentul de grupa A, B şi AB. În ceea ce priveşte exemplarele rezultate din împerecheri necontrolate, interrasiale, sau în cazul populaţiei de pisici fără stăpân, predominantă este grupa A, dar există posibilitatea apariţiei celorlalte grupe, din împerecheri necontrolate.

Trebuie să se doneze sânge din aceaşi grupă

În cazul efectură transfuziilor este bine ca donorul să fie A şi receptorul să fie tot A, la fel şi pentru B şi AB. Totuşi, din experienţă s-a dovedit că şi donarea de sânge de grupa B la un pacient de grupa A, o singură dată, deci fără să existe vreo altă situatie anterioră în care să se fi făcut această donare de la un subiect de grupa B, atunci efectele secundare sunt minore, rata de succes fiind foarte mare, iara cest lucru este cunoscut de medicul veterinar specialist si speculat in situatii limita, de urgente majore. În celălalt sens însă, donarea de sânge grupa A la pacienţi de grupa B se soldează cu reacţii post-transfuzionale severe, procedura terminându-se de multe ori cu decesul animalului.

Testul se face de catre doctorul veterinar specialist

Determinarea grupei de sânge se realizează de către medicul veterinar, cu ajutorul unor kituri special concepute în acest sens. Insa cel mai important este sa previi iar alegerea este a ta daca alegi, mai devreme sau mai tarziu, sa faci o vizita la medicul veterinar profesionist pentru consultatie de specialitate, pentru linistea ta si sanatatea cainelui sau pisicii tale.