Abecedarul veterinar

Golden retriever. Cainele ce aduce bucurie copiilor si parintilor

Daca ar fi sa gasim o anumita rasa care este cu adevarat la moda in orice tara ar trebui sa spunem ca este Golden Retriever-ul. Iar asta spune multe despre versatilitatea si dragalasenia lui. Golden retriever-ul este un caine care isi are originea in Marea Britanie, mai precis in Scotia, unde la un moment  dat  s-a simtit nevoia de a se obtine o rasa care sa ajute mai mult la aportul vanatului impuscat. Astfel, la inceputul anilor 1900 a aparut rasa Golden Retriever. Un caine deosebit de apreciat ca urmare a caracterelor fizice dar mai ales comportamentale.

Un Golden Retriever va dori sa-si multumeasca mereu stapanul, va avea un potential agresiv aproape inexistent, va fi mereu prietenos si dornic de a indeplini o sarcina anume. I se poate aplica orice tip de antrenament, mai putin unul, cel de paza si protectie, acest caine fiind departe de necesitatile unei astfel de activitati.

Este excelent in activitatile specifice vanatorii dar este cainele cel mai folosit in activitatile politienesti de depistare a drogurilor. Golden Retriever-ul este un excelent caine de terapie sau insotitor pentru persoanele cu dizabilitati. Este un caine de talie medie spre mare, de culoare aurie- galbuie, cu o speranta de viata de 10-12 ani. Avand o energie inepuizabila, o atractie instictuala fata de apa si activitatile in aer liber acest caine necesita o atentie speciala in a i se oferi antrenamentul zilnic necesar. Este cainele de familie prin excelenta, bland, echilibrat, inteligent si devotat.

Afectiunile mai des intalnite, asupra carora medicul veterinar specialist va insista mereu, se axeaza mai ales pe diverse tipuri de tumori, displazia de sold si de cot, cataracta, dermatita atopica si alte dermatoze. La acestea, un doctor veterinar profesionist va adauga si “apetitul” nesatisfacut al unui Golden Retriever pentru diverse jucarii, cabluri, pantofi, ciorapi, USB-uri si orice nu este de mancare dar poate fi maruntit sau incape ca atare pe gat in jos. Multe dintre astfel de cazuri ajuns sa fie examinate prin tehnici de endoscopie digestiva in vederea extragerii corpilor straini inghititi dar se poate ajunge chiar si la interventii chirurgicale. Asa ca…atentie!!!

Ce se poate spune despre cei ce au unul sau mai multi caini de rasa Golden Retriever? Sunt persoane vesele, active, dornice de miscare sau de agitatie pozitiva in jurul lor. De obicei sunt oameni ce nu pot sta suparati mult timp, isi doresc prieteni cat mai multi si au o tendinta clara la socializare. Cu toate ca este un caine deosebit pentru familie nu este exclusivist. Persoanele singure vor avea o companie mereu energica, dornica de interactiune si care cu siguranta va alaunga orice problema sau suparare. Va incuraja, prin natura sa, intalnirea si interactiunea cu alti oameni, va favoriza miscarea in aer liber fiind astfel un excelent terapeut emotional.