Ce sunt aceste glande perianale ale cateilor? Un pretext foarte bun pentru o vizita la medicul veterinar profesionist pentru o consultatie de specialitate. Ele sunt dilatatii saciforme situate de o parte si de alta a anusului, avand la nivelul acestuia cate o deschidere. Din punct de vedere fiziologic ele secreta un produs ce serveste atat lubrefierii anusului in momentul defecarii cat si identificarii intre catei, fiecare avand un miros specific. Au deci un rol multiplu, atat de comunicare intre indivizii aceleiasi specii cat si roluri legate strict de actul eliminarii excrementelor.
Aceste glande se golesc de obicei in momentul defecarii. Medicul veterinar specialist iti poate spune ca in cazul cainilor de casa, alimentatia speciala, lipsa unor scaune periodice, episoade de constipatie cat si defecarea la ore fixe dupa un “program” de plimbare, in general au facut ca secretia acestor glande sa se acumuleze nepermis de mult.
Astfel aceasta se deshidrateaza, se poate infecta si poate provoca abcese dureroase in aceasta zona sau iritatii ce vor face ca animalul sa practice asa numitul « sanius » o incercare disperata de a se « scarpina » cu ajutorul pardoselii sau cimentului de pe strada in zona anala. De aceea, aceste glande trebuiesc toaletate periodic, nu exista o data exacta dar este recomandat ca macar o data pe luna acestea sa fie vidate dupa o consultatie de specialitate la doctorul veterinar profesionist. Din pacate aceste glande, independent de vointa uiva se pot rupe sau pot aparea la acest nivel tumori ce trebuiesc rezolvate chirurgical.
In afara de aceste doua glande, de jur imprejurul anusului exista insa multe altele, foarte mici, dispuse eratic si care pot de asemenea sa creeze probleme de sanatate. In majoritatea cazurilor, acestea, fie sub influenta hormonala la masculi sau ca urmare a chistizarii lor, pot forma tumori ce necesita atentia medicului veterinar specialist. In cazul anumitor tipuri de tumori, chiar sterilizarea masculilor, poate contribui la diminuarea sau limitarea tumorilor de glande perianale. In cazul pisiclor, majoritatea problemelor pot fi cauzate de abcese dureroase sau tumori. Exista situatii in care chiar si dermatitele alergice pot fi cauza unor probleme inflamatorii la nivelul acestor glande.
Pericolele afectarii acestor glande sunt legate de durerea foarte intensa din zona, riscul de infectii severe, riscul unor metastaze in restul corpului si per total chinul nejustificat la care este supus bietul animal.
Veniti la medicul veterinar specialist in cazul in care astfel de probleme apar dar este mai simplu daca controlul periodic ar deveni o rutina pentru toti cateii si toate pisicutele, putand depista din vreme afectiuni severe sau mai bine, chiar putand sa le previi cu ajutorul unor sfaturi folositoare.