Intai de toate, doctorul veterinar specialist trebuie sa afle daca in urma montei dirijate/accidentale sau in urma insamantarii artificiale, in uterul femelei se dezvolta sau nu produsi de conceptie. DintreĀ metodele disponibile, cea mai convenabila si sgura este tehnica ecografica, prin care se poate confirma prezenta foetusilor inca de la varsta de 17 zile la pisica si 20 de zile la catea. La aceste varste foarte mici, ale gestatiei (sarcinii), medicul veterinar specialist poate sa observe activitatea cardiaca fetala. Insa pentru un diagnostic precis, varsta optima de identificare a gestatiei este de 28 de zile. Dupa 30 de zile devin evidente elemente osoase iar dupa 40 de zile plamanii si ficatul devin usor de observat. Sunt urmarite, in mare parte, aceleasi caracteristici ale produsului de conceptie urmarite si la om. Astfel ca experienta unei supravegheri ecografice este similara celei de la oameni cu o importanta de asemenea deosebita.
Importanta ecografiei rezida din posibilitatea observarii din timp a viabilitatii fetale prin evaluarea functiei cardiace (peste 200 bpm) si a miscarilor fetale, a mortalitatii fetale sau in unele cazuri descoperirea la timp a unor infectii uterine (piometru) ca urmare a implicarii microbiene. Doctorul veterinar specialist va mentiona mereu ca este o tehnica neinvaziva, fara repercusiuni, recomandata pentru diagnosticul si supravegherea gestatiei dar si pentru evaluarea dupa fatare a cailor genitale pentru a descoperi o eventuala retentie placentara, prezenta unor produsi nefatati sau inflamatii uterine (endometrite). Prin ecografie doar se aproximeaza numarul fetusilor, pentru ca datorita caracterelor tehnice pot aparea erori de numar.
Ecografia abdominala pentru controlul si supravegherea gestatiei la caine si pisica este singura modalitate prin care evolutia puisorilor din burtica este scoasa “din intuneric” si pot fi identificate din timp si evaluate, diverse situatii problematice pentru viata si bunastarea mamei dar si a viitorilor catelusi sau pisoi. Decizia de a evita controlul, macar la inceput si spre finalul gestatiei, este una ce poate adaposti un anumit grad de neglijenta, la care se stie ca, proprietarii responsabili si informati, nu vor fi partasi.
Pentru sanatatea catelusei sau pisicutei tale si a “mostenitorilor” lor, proprietarii responsabili aleg sa solicite medicului veterinar specialist control ecografic pentru femela in cauza dar si pentru cele suspecte de monta nedorita, pentru cele gestante la mijlocul gestatiei dar si in apropierea fatarii, precum si dupa fatare, pentru a descoperi din timp “minunea” din burtica dar si posibilele probleme.