Boli la animale

Fumeaza si iti vei imbolnavi cainele sau pisica. De cancer!

Îţi iubeşti câinele sau pisica din casa? Atunci accepta sfatul medicului veterinar specialist si lasă-te, pentru tine si pentru cei de langa tine, oameni sau animale. Fumul de ţigară îi poate face rău animalului tău de companie. Dar cât de rău poate să fie ? Rezultatele cunoscute până acum sunt, previzibil, grave.

Medicul veterinar profesionist iti spune ca atât cancerul, bucal sau pulmonar, cât şi bronşita cronică sunt boli grave, care pot afecta longevitatea şi bunăstarea câinelui sau pisicii ; din acest considerent este preferabil să eviti expunerea la fumatul pasiv a animalului de langa tine.

În 2001, un grup de cercetători de la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii de stat Colorado au făcut teste asupra unor câini care locuiau împreună cu fumători şi au descoperit substanţe carcinogene în părul şi urina câinilor. Toxinele din fumul de ţigară se depun pe blana câinelui şi ajung să fie ingerate atunci când câinele se spală. Mai mult decât asta, cercetătorii au mai descoperit că rasele cu nasul lung au o suprafaţă mai mare de ţesut nazal expus substanţelor carcinogene, ceea ce are ca rezultat un procent mai mare de cancer de sinusuri decât la confraţii lor cu botul scurt.

Cercetările făcute la Facultatea de Medicină Veterinară a Universităţii din Saskatchewan sugerează că expunerea la fum mai cauzează şi îmbolnăviri de inimă la câini. Un medic veterinar profesionist va incerca sa te faca sa fii de acord că există un singur mod sigur de a reduce riscul pentru animalele noastre de companie: “Simplu. Evitati sa fumaţi în casă, sau în clădirile în care există animale de companie, şi nici în maşină”!

Mai mult, doctorul veterinar specialist te va avertiza ca riscul de imbolnavire a cainelui sau pisicii ce stau intr-o casa in care se fumeaza este recunoscut si studiat si la Tufts College of Veterinary Medicine, rezultatele fiind imediat preluat de catre ASPCA ( http://blog.aspca.org/content/smoking-causes-cancer-in-pets ). Rezultate similare au fost facute publice prin unele dintre cele mai importante canale de informare precum USATODAY.com sau BBC in 2010 si 2011.

Pe cat de mult esti atasat de cei de langa tine, fie oameni fie necuvantatori, pe atat de mare este pericolul atunci cand acestia se intalnesc cu fumul de tigara. Pentru sanatatea ta si a lor si pentru ca esti un stapan responsabil, alege sa eviti sa-i expui fumului de tigara si descopera beneficiile date de respectarea sfaturilor medicului veterinar specialist.