Cam cati oameni sunt, cam tot atatea pareri si moduri de a actiona exista. Si in privinta cainilor este acelasi aspect. Problema ivita, in cazul cainilor, este ca unora dintre oameni le este frica de ei, altora nu sau depinde de conditii, unii ii iubesc iar alti…si asa mai departe. In cazul oamenilor, frica ori pur si simplu agresivitatea se pot manifesta si prin traumatizarea cainelui ce este cu adevarat sau doar se preface a fi agresiv. Unul dintre pericolele la care sunt expusi cainii este exact acesta, de a fi agresati la randul lor de oameni. Pericolul este cu atat mai mare pentru cainii de talie mica. Acesti caini, sub multe privinte, sunt o inima mare inchisa intr-un corp mic. Orgoliul si frica sunt manifestate exponential si mai mai ca nu ai vrea sa vezi un Rott sau un Doberman cu personalitatea unui Pekinez “suparat”, Poodle rasfatat ori un Chihuahua tinut in brate permanent. Latratul ori personalitatea lor in ansamblu ar putea fi, indiferent de motive, un pretext de stres sau un motiv pentru comportament violent din partea oamenilor.
Din acest considerent, al posibilitatii unor accidente nedorite, astfel de catei de talie mica dar cu orgoliu mare, ar trebui feriti de circumstante periculoase. Cum poti realiza acest lucru? Evita sa mergi la plimbare fara lesa, sa il lasi afara din curte sau din scara blocului fara sa il controlezi. Multi din acesti catei “curajosi” atunci cand parasesc locuita se manifesta intr-un mod galagios si teritorial, vociferand si exprimand un comportament expansiv, de parca toata lumea ar fi a lor. Dimensiunile lor mici le permit sa se strecoare prin cele mai inguste locuri, prin ochiurile plaselor de gard, pe sub porti sau usi si locuri similare. Acest lucru ii expune la accidente si traume mai ales in zona fetei si capului. O astfel de nenorocire s-a petrecut si in cazul unui Pekinez temperamental, ce a sfarsit prin a suferi a fractura severa de mandibula, soldata cu pierderea unor dinti pretiosi, a posibilitatii de a mai roade un os o lunga perioada de timp si, mai ales, cu pierderea a unei parti din mandria prea mare.
In astfel de cazuri, de fracturi de mandibula, ingrijirea este la fel de importanta precum interventiile chirurgicale. In numeroase situatii, animalul este in imposibilitatea de a-si folosi in mod normal cavitatea bucala, urmand ca alimentele si apa sa patrunda in organism pe alte cai sau cu foarte multa atentie, fara sa mestece nimic tare. Unde mai pui ca si doare, latratul poate fi compromis si chiar contraindicat. Toate acestea pentru cel putin o luna si jumatate si, in functie de repercusiunile pe termen lung, poate toata viata. Astfel de fracturi de mandibula necesita imobilizarea focarului pentru a favoriza vindecarea osului. Tesuturile moi sunt expuse traumelor, inflamatiilor si infectiilor si trebuiesc ingrijite corespunzator. Alimentele pot patrunde in corp prin diferite tuburi atunci cand este necesara imobilizarea stricta a cavitatii bucale. In cazurile fericite, cainele poate fi hranit de catre stapan cu alimente semilichide, cu atentie. Unde mai pui ca, in functie de modul in care se vindeca, este posibila si persistenta unor defecte de ocluzie, adica de inchidere corecta a gurii.
Avand in vedere aceste pericole, aveti grija de cei mici, incercati sa le infranati avantul prin educatie continua si evitati circumstantele ce ar putea duce la tragedii.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara