Abecedarul veterinar

Firele de par ale cainelui ti se pot “pune” pe ficat? Hidatidoza si echinococoza

De cate ori nu ai auzit, de la bunica, de la oameni obisnuiti sau din articole sumare de presa ca firele de par ale cainelui sau pisicii, inghitite  “ti se pun pe ficat”, te imbolnavesti si ajungi la operatie. Din cauza acestui aspect, numerosi iubitori de animale, mai putin informati, se sperie de prezenta unui caine sau pisici, pentru ca se pot imbolnavi. Ca in numeroase cazuri lipsa de informatii sau informatiile partiale ori inexacte pot duce la fobii si frici nejustificate.

Care este adevarul? Poti alege sa citesti, precum un om responsabil si dornic de informare, si vei descoperi surprins informatia exacta ce te poate lamuri si ajuta pe viitor.

Poate un fir de par, de caine sau de pisica, odata inghitit sa ajunga “pe ficat”?

Niciodata! Firul de par inghitit parcurge “drumul” tubului digestiv, in mod normal, prin stomac, in intestinul subtire si apoi in cel gros, urmand a fi eliminat aproape in aceeasi forma sub care a fost inghitit, ca urmare a rezistentei destul de mari la actiunea enzimelor digestive. Din tubul digestiv, stomac sau intestin, firul de par nu ajunge niciodata “pe ficat”!

De unde a luat nastere legenda “firului de par pe ficat”?

Cainele poate fi purtatorul unui parazit, numit Echinococcus granulosus. Acesta este un vierme plat, un Cestod, adica o tenie. Acest parazit se regaseste in intestinul cainelui purtator, ceea ce inseamna ca nu toti cainii il au ci doar cei parazitati, cei bolnavi. Din intestinul cainelui sunt eliminate ouale produse de Echinococcus granulosus.  Aceste oua, ale parazitului, sunt apoi imprastiate pe plante, in praful de pe jos si pe alte suprafete.

Ce se intampla cu ouale eliminate prin fecale de catre cainii purtatori de Echinococcus granulosus?

Ouale contamineaza mediul si ajung apoi, prin ingerare, in corpul oilor, vacilor, porcilor, oamenilor si altor animale. Ajunse in intestin, ouale se transforma si trec intr-un stadiu larvar ce migreaza prin vasele de sange in tot corpul gazdei (intermediare). Din acest moment, aceste larve pot dezvolta chisti in ficat, plamani, creier si alte organe. Astfel, animalele si omul, ce sunt gazde intermediare, se imbolnavesc de Hidatidoza. In acest mod parazitul, prin formele sale diferite, poate provoca doua boli, Echinococoza la caine, lup, vulpe si Hidatidoza la Om, porc, vaca, oaie, etc.

Ce legatura are firul de par cu hidatidoza si echinococoza?

Ouale eliminate din intestinul cainelui, impreuna cu fecalele, prin deshidratarea materiei organice, se transforma si se amesteca foarte usor cu praful si pulberile din mediu. Astfel ouale de Echinococcus se pot depune pe plante, fructe, frunze, iarba, diverse suprafete si prin autotoaletare (lins) pe blanita si PARUL cainelui.

Deci cum te imbolnavesti de hidatidoza?

Te poti imbolnavi de hidatidoza daca inghiti ouale de Echinococcus, eliminate de catre un caine purtator nedeparazitat si mai ales care a mancat carne de oaie, porc, vita contaminata cu chisti hidatici. Cainii pot sa devina purtatori si prin faptul ca unii dintre ei sunt purtatori iar altii nu si vin in contact unii cu ceilalti.

Cum se previne parazitismul cu Echinococcus granulosus la caine?

Prin evitarea darii catre consumul cainelui a carnii crude sau contaminate cu chisti hidatici. Deparazitarea frecventa, corecta, cu produse eficiente, dupa sfatul medicului veterinar specialist. In primul rand prin adoptarea si respectarea unor reguli de igiena de baza.