Intreaba-l pe Dr.VET

Fibrosarcom felin, localizare in flancul abdominal drept-Righ side abdominal Fibrosarcoma in a cat

Daca este pisica si este subcutanat ar putea fi, si este, fibrosarcom. Acesta este un motan de 10 ani, cu prezenta unei mase in flancul drept, diametru de 4 cm.

Investigatii preoperatorii: FNA sugestiv pentru fibrosarcom, fara afectare toracica evidenta radiologic, biochimie si hematologie neremarcabile, ecografie abdominala fara modificari in relatie cu masa prezenta, fara afectare a limfonodurilor superficiale. De mentionat tesutul cutanat afectat de multiple cicatrici pe post de dovezi ale unei vieti mai zbuciumate. Stim ca fibrosarcomul are cel putin doua caracteristici interesante: recidiveaza si invadeaza, mai putin metastazeaza (ca o rima sordida!).

Cerintele chirurgicale, pentru intentie curativa, presupun limite laterale de 2-3-4 cm (cu asteptari progresiv mai mari pentru supravietuire) si macar 2 planuri fasciale neafectate, in profunzime. De aici se intelege ca este o tentativa radicala, mai mereu, depinzand foarte mult de localizare.Deja am cam mentionat ca localizarile in flanc sau in apropierea toracelui presupun (in interventiile ambitioase) excizii de perete abdominal si toracal. De aceea si dimensiunile, nu doar localizarea tumorala conteaza. In acest caz au fost asumate limite laterale de 3 cm circumferential si pana la peritoneu in profunzime. Cum era de asteptat, dupa excizie, defectul chirurgical este impresionant si nu suporta inchidere prin afrontare direct. Se recolteaza un flaps local si se transfera pentru a acoperi defectul. Chiar daca lungimea flapsului a fost mai mica decat defectul in sine, la distanta de 2 saptamani postoperator (cam tarziu, fata de asteptarea noastra de 5-7 zile) se observa modificari circulatorii periferice compatibile cu o ischemie si apoi necroza distala de flaps. Din pacate, cu cat interventia este mai complexa cu atat exista mai multe posibile complicatii si dificultati intra si postoperatorii, ca sa nu mai vorbim de aspecte cosmetice sau functionale afectate. Practicam un management local conservator, mai ales ca nu sunt alte semne de complicatii locale, nu debridam agresiv si dupa un joc de asteptare, la distanta de 50 de zile postoperator, indepartam crusta formata si consideram vindecarea incheiata. O cicatrice evidenta dar cosmetic acceptabila domina flancul dar este un cost mic fata de diagnosticul de fibrosarcom, excizat cu margini libere.

Feline fibrosarcoma, right abdominal side
Complete excision of the mass
Local flap harvesting
Transposition of the local flap
Two weeks postop
Day no. 50

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara