Intreaba-l pe Dr.VET

Excizie de hemangiosarcom subcutanat de mari dimensiuni, la un caine-Radical excision of a subcutaneous hemangiosarcoma in a dog

Aceasta interventie este un nou exemplu de excizie radicala, larga a unui sarcom de mari dimensiuni la un caine mascul, ciobanesc, 40 kg, 6 ani. Formatiunea a fost observata in urma cu cca. 5 luni, a crescut constant, mai repede in ultima perioada, fiind evitata abordarea chirurgicala ca urmare a dimensiunilor si prognosticului.

La momentul consultatiei deforma flancul, avea minim 12 cm. in doua diametre iar examinarea imagistica a scos in evidenta raporturile cu peretele si cavitatea abdominala.

Este cunoscut ca sarcoamele presupun dificultati in abordarea chirurgicala, mai ales in cazul unor localizari dificile si la dimensiuni mari. Sunt necesare margini laterale de minim 2 cm. iar in profunzime minim 2 planuri fasciale. Riscul este reprezentat de recidiva locala, invazie si mai putin metastazare.

In lipsa oricaror alterantive viabile este indicata, cu riscurile aferente, interventia radicala cu intentie curativa.In acest caz, excizia larga a presupus indepartarea formatiunii cu marginile deja mentionate iar in profunzime, inclusiv peretele abdominal in integralitatea lui, fascie musculara din zona musculaturii paravertebrale, obtinand la final un defect chirurgical de foarte mari dimensiuni. Dificultatile au fost majore, a fost necesara refacerea peretelui abdominal si refacerea continuitatii de la nivel cutanat. Pentru aceasta ultima procedura a fost folosit un flaps de mari dimensiuni dar chiar si asa exista relativ multa tensiune cutanata. In ciuda riscurilor de complicatii postoperatorii (dehiscenta, infectie, departare margini chirurgicale, necroza flapsului, hernie sau chiar evisceratie, necesitatea unor interventii de remediere etc.) catelul se vindeca iar la distanta de 3 luni de la interventia radicala isi urmeaza tratamentul adjuvant.


Diagnostic definitiv: hemangiosarcom subcutanat, margini chirurgicale libere. Hemangiosarcomul subcutanat prezinta o capacitate mai crescuta de metastazare, prezinta un prognostic ceva mai bun decat in cazul celor localizate la nivel visceral abdominal si solicita tratament suplimentar postoperator.

CT of a large subcutaneous hemangiosarcoma
CT image of the same mass
Lateral body wall subcutaneous hemangiosarcoma
Lateral incision, at least 2 cm away
Working on the excision
View after the radical excision of the subcutaneous hemangiosarcoma
Local reconstructive surgery, use of muscular flaps, of the omentum and a large cutaneous flap cu close the surgical defect
Working on the cutaneous closing suture
Final view of the reconstructive surgery
10 days after surgery
View of the surgical site after suture removal

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara