Este clar ca nu ai nevoie de o statistica multianuala sau de opinia unui specialist ca iarna pe care o experimentam in aceasta perioada este complet atipica. Este mai cald ca de obicei si conditiile de “iarna” normala cu geruri si zapada par a nu se indeplini. Ai fi surpins de aceasta evolutie, mai ales ca in alte parti ale lumii oamenii experimenteaza vreme naprasnica.
Este probabil sa te intrebi daca exista vreun efect asupra animalelor, ca urmare a temperaturilor anormal de crescute si a umiditatii crescute. Ai si de ce. Orice organism pregatit sa supravietuiasca, in urma evolutiei, in anotimpuri diferite, dezvolta mecanisme de adaptare ce intra in actiune ciclic si protejeaza sau pregatesc animalul sau planta respectiva, pentru conditiile neprielnice. In acelasi timp in care aceste mecanisme angajeaza organismul pe diferite cai consumatoare de energie sau, dimpotriva, de conservare a energiei vitale, aparitia unor conditii ce impiedica activarea lor, cu siguranta vor conduce catre situatii de dezechilibru.
In conditii de iarna, cu temperaturi foarte scazute, cu hrana putina, cu apa greu accesibila anumite organisme, animale sau vegetale, se protejeaza prin diferite mecanisme adaptative precum hibernarea, hipobioza, reducerea activitatii vitale pe perioada mentinerii acestor conditii. Mecanismele de aparare si adaptare la astfel de conditii sunt activate de diferiti factori de mediu (lumina, temperatura, calitatea si cantitatea hranei) ce determina un raspuns la nivelul circuitelor neuro-hormonale ale animalelor si a proceselor biochimice din interiorul plantelor.
Cine nu stie ca iarna ursul sta in barlogul sau si consuma din rezervele acumulate pe perioada toamnei, ca testoasele hiberneaza, la fel si veveritele si aricii. Iarna, numeroase plante isi pierd frunzele si practic “incremenesc” pana in primavara.
Si totusi, este mai cald iar umiditatea este mai mult prezenta ca si ploaie sau lapovita decat ninsoare. Acest lucru va face ca unele dintre plante sa “creada” ca este primavara si sa isi inceapa ciclurile vitale in mod anormal de repede. Frunzele si florile aparute in aceasta perioada pot inseamna cu siguranta o productie vegetala mai mica in sezonul urmator, afectand astfel tot lantul trofic, inclusiv omul. Animalele ce in mod normal ar trebui sa isi reduca activitatea in aceasta perioada pot fi stimulate sa fie mai active, sa isi consume mai mult din resursele acumulate si sa caute mai timpuriu hrana, afectand oricum o sursa redusa.
Dar te vei intreba cum este afectat un animal domestic, un caine sau o pisica, de aceste modificari climatice?
In majoritatea situatiilor ai fi surprins sa afli ca ar putea chiar fi motiv de fericire. Cine are nevoie de labute inghetate, otite, cistite, boli respiratorii si vant care sa iti zburleasca blanita? Si totusi…
Vremea mereu schimbatoare ar putea sa influenteze modul in care organsimul unui caine isi desfasoara procesul de naparlire, de inlocuire a parului cu unul specific sezonului. In aceste cazuri exista posibilitatea de a ne confrunta cu un proces incomplet sau intins pe o perioada foarte lunga, afectand astfel sanatatea pielii si rezistenta organsimului in general. Din alte puncte de vedere, vremea atipica poate influenta comportamentul animalelor. Conditiile bune ale vremii favorizeaza deplasarea animalelor si posibilitatea conflictelor. In plus, deja observam ca in anumite zone din tara exista o recrudescenta a unor focare de rabie (turbare) ca urmare a raspandirii bolii de catre lupi, adica verii mai indepartati ai cainilor domestici.
Dar exista un pericol major pentru sanatatea animalelor de casa?
Intre vietatile ce pe perioada iernii intra intr-o perioada de repaus biologic se numara si atat de rau-famatele capuse. Capusele se “simt” foarte bine la temperaturi cuprinse intre 5-6 minim si 10-12 grade Celsius. In acest fel, bolile transmise de catre acestea, pot sa apara mai devreme de perioada asteptata, de risc, care este primavara.
Exista un pericol real de transmitere a bolilor vectoriale precum Babesioza, Anaplasmoza, Borelioza si Ehrlichioza. Este clar ca si puricii se vor simti bine si putem observa o infestatie mai puternica. Pericolul de imbolnavire este real, sfatul de specialitate si experienta ducand catre o mai mare atentie fata de deparazitarile periodice, eficiente si corecte impotriva parazitilor externi (capuse, purici) si interni.
Un alt pericol este constituit de rutina. Cu cat ne obisnuim mai mult si credem ca toata iarna va fi la fel, cu atat putem fi surprinsi de o racire brusca si de o inrautatire a conditiilor meteo. Trebuie sa fim pregatiti si sa ne protejam pe noi dar sa avem grija si de prietenii necuvantatori de langa noi.
Fiti vigilenti si consultati medicul veterinar specialist!
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara