Abecedarul veterinar

Despre cainele de varsta a treia

Ii avem de cand inca nu aveau ochii deschisi sau de cand erau doar putin mai mari, mergem la primele vizite la medicul veterinar, facem vaccinurile obligatorii, ii invatam sa-si faca nevoile afara, ii incurajam sa raspunda la nume si sa vina la chemarea noastra. In acest fel trec multi ani de bucurii si incercari, ii vedem cu cresc, sunetul latratului lor ni se intipareste in minte iar mangaierea noastra pe crestetul lor este rasfatul suprem pentru ei dar dupa varsta de 7 ani cainele nostru intra intr-o noua etapa a vietii. Este etapa varstei a treia, este varsta la care, in cazul multor rase, organismul incepe sa oboseasca. Poate se ridica mai greu de jos sau vede mai putin bine, aude mai greu comenzile (daca nu cumva s-a antrenat in a auzi doar ce vrea) sau are o rezistenta mai mica la efort. Toate aceste lucruri sunt normale, fac parte din evolutia naturala a vietii, poate la animale se intampla mai repede dar cu siguranta procesele sunt similare celor intalnite la noi oamenii, si cine poate spune ca nu a avut macar o problema cu dintii, cu genunchii care se slabesc sau incep sa doara sau puterea noastra care odata cu varsta scade. Vorbim deci de geriatrie sau de ajutorul medical oferit de profesionistii veterinari cainilor inaintati in varsta. Specialistul in medicina veterinara va alina suferintele unui astfel de animal, va avertiza asupra riscurilor acestei varste si va instiinta proprietarul asupra neputintelor asociate.

M-am intalnit de nenumarate ori cu situatii deosebite, mai ales din punct de vedere emotional, pentru ca dupa 9, 10 sau mai multi ani, cainele este un membru al familiei, a crescut cu un copil sau a alinat singuratatea unui om ori a fost alintatul unei intregi familii. Din multe perspective, ceea ce se intampla cu un caine in decursul acestor ani, nu este decat un film derulat pe repede inainte despre cum evolueaza si viata noastra a oamenilor. Daca ne-am gandi mai mult la aceste lucruri poate am avea ce invata de la aceste animale loiale si mereu apropiate de om. In cele din urma, in mod inevitabil, va veni si momentul despartirii, dureros si inexorabil il putem depasi mai usor stiind ca am facut mereu totul pentru a-i alina suferintele si a-i face viata mai usoara.

Pentru ca orice proprietar isi iubeste cainele si pentru ca nu dorim ca ele sa sufere puteti alege sa mergeti la medicul veterinar pentru sfaturi si tratament, doar specialistul fiind cel va poate oferi ajutorul in aceste cazuri.