Ai o catelusa gestanta? Iata cum trebuie sa te pregatesti si cum recunosti esentialul in aceasta perioada dificila.
Pregatirea pentru parturitie (fatare) la catea
In ultimele saptamani de gestatie trebuie depuse eforturi pentru ca femela sa accepte un cuib potrivit pentru parturitie si alaptare. In mod ideal acesta trebuie sa fie un loc cald, curat, fara umezeala si fara praf. Camera trebuie sa fie destul de mare si linistita pentru a putea acomoda numarul de pui ce vor creste si vor explora zona. Poate exista un culcus, un patut cu margini suficient de inalte pentru a putea fi prevenita iesirea cateilor din zona pana nu au 4 saptamani. La catelele cu par lung, inainte de fatare se poate tunde zona mamelelor si a vulvei pentru a putea fi curatata mai usor.
Incalzirea
Hipotermia este un factor major de mortalitate a nou nascutilor. Nou nascutii nu au posibilitatea de a-si regla temperatura corporala in prima saptamana de viata. De aceea temperatura camerei trebuie sa fie de 25-30 de grade in primele zile de dupa fatare. Dupa cateva zile temperatura poate fi redusa la 22 de grade pentru a afecteaza cateaua. Se evita curentii reci de aer.
Stadiile parturitiei (fatarii)
In ultima saptamana de gestatie este utila termometrarea zilnica a catelei de cel putin doua ori pe zi. Acest lucru favorizeaza depistarea hipotermia prepartum ce se produce cu 24-36 de ore inainte de fatare. Acest lucru este dat de schimbarea brusca a concentratiei de progesteron plasmatic. In mod normal temperatura corporala scade de la 39 de grade la 37 de grade.
Sunt enumerate 5 stadii ale parturitiei:
- Pregatirea
- Faza primara (debutul contractiilor)
- Faza secundara (propulsia fetusilor)
- Faza tertiara (eliminarea placentei)
- Puerperiumul (dupa parturitie).
Faza pregatitoare
Aceasta faza este asociata cu declinul progesteronului plasmatic si deci diminuarea temperaturii rectale. In acest moment vaginul si tesutul perineal se vor relaxa iar cateaua poate manifesta dorinta de fatare. Se poate pregati prin aranjarea cuibului si poate fi mai nelinistita ca de obicei. Poate sa elimine o secretie mucoasa mai abundenta ca de obicei. Este de mentionat ca unele catele nu vor manifesta semne aproape deloc. Sunt putine catelele care se simt confortabil cu o audienta larga si de cele mai multe ori vor trebui incurajate sa ramane singure, intr-un loc retras. La pisici acest lucru este exacerbat, prezenta oamenilor fiind un factor inhibitor.
Faza primara
Prima faza debuteaza cu aparitia contractiilor uterine si poate dura 1-12 ore, fiind foarte variabila. In acest moment, in general, este prezent laptele. Odata cu contractiile si femela devine mai agitata, poate tremura sau respira mai accelerat iar aranjarea cuibului poate fi destul de agresiva. Unele catele vomita sau refuza mancarea in acest moment. Contractiile uterine vor impinge cateii in cervix ce se deschide in acest moment. In aceasta faza se pate observa evacuarea de lichid datorita ruperii alantocorionul, lasand sa fie eliminat lichidul alantoidian.
Faza secundara
Cresc contractiile uterine, se observa contractii abdominale si ajungerea cateilor in conductul vaginal. Contractiile sunt evidente si par ca provin din contractia intregului corp. momentul primei astfel de contractii ar trebui notat pentru a observa daca exista intarzieri in fatare. Timpul intre prima contractie si evacuarea primului catel este variabil si variaza intre 10 si 30 de minute sau chiar mai mult. Daca femela continua sa aiba contractii similare celor descrise anterior pentru mai mult de o ora fara a putea evacua vreun catel sau daca a evacuat lichid si nu este inca eliminat niciun produs de conceptie este necesar ajutor medical. La acest moment poate fi identificata o distocie sau necesitatea ajutorului pentru fatare.
Majoritatea catelelor se vor aseza in lateral la momentul fatarii cu toate ca unele prefera sa fie in picioare. Eliminarea capului catelului este partea mai dificila si este asociata cu durere si odata trecut acesta restul corpului este eliminat mai usor.
La momentul fortarilor de evacuare, la nivel vulvar, poate fi observata o membrana, acesta fiind amnionul, ce inveleste catelul si se poate rupe spontan sau poate fi distrus de catea. Exista cazuri in care catelul este eliminat in intregime in interiorul amnionului. Dupa eliminare, in mod normal, cateau va incepe un lins viguros pentru indepartarea membranelor si a lichidului in exces de la nivelul capului nou nascutului. Daca nu face acest lucru trebuie intervenit rapid pentru a elibera caile respiratorii ale nou nascutului. Catelul trebuie ajutat daca femela nu il curata, prin masaj cu u prosop uscat, scazand riscul hipotermiei si stimuland catelul. In timpul masajului capul catelului trebuie sa fie mai jos decat coada pentru a ajuta la eliminarea fluidului pulmonar. Dupa eliminarea unui catel se observa de obicei eliminarea placentei. In mod normal o catea va ingurgita placenta odata eliminata si va sectiona prin mestecare cordonul ombilical. Daca acest lucru nu se intampla spontan se poate sectionat cordonul ombilical la 2-3 centimetri de abdomenul catelului. Fiecare catel trebui lasat pentru a fi lins si cunoscut de catre catea inainte de sustragere pentru inspectie si cantarire. Daca femela este neexperimentata sau foarte agitata, cateii pot fi pusi pana la terminarea fatarii pentru a evita ranirea lor.
Faza tertiara
Faza a treia este reprezentata de eliminarea placentei. La catea si la pisica eliminarea placentei se produce de obicei in faza secundara dar se poate intampla ca unul sau mai multi catei pot fi eliminati fara invelitori. Este utila numerotarea invelitorilor si vazut daca numarul lor este acelasi cu numarul de catei. Retinerea este rara la catea. Dupa fatare exista in mod normal o eliminare a unui lichid vulvar inchis la culoare. Acesta este un pigment verde din placenta iar scurgerea ar trebui sa se diminueze in decurs de 7 zile.
Puerperiumul
Aceasta este perioada de dupa fatare in timpul careia tractul reproductiv revine la dimensiunile non gestante. In acest timp poate fi observata eliminarea unei cantitati reduse mucoide timp de 6 saptamani.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara