Boli la animale

Endoscopia stomacului la caine. Ce nu poti vedea decat la gastroscopie

De foarte multe ori, unele inflamatii ale stomacului (gastrite) pot lua o forma cronica, in care voma persista timp indeungat. In aceste cazuri examinarile ecografice succesive pot denota o ingrosare persistenta si marcanta a mucoasei gastrice, fapt ce poate pune pe ganduri medicul veterinar specialist ce ar dori sa stie daca este vorba despre o inflamatie sau ceva mai grav, precum o tumora infiltrativa. Vizualizarea modificărilor de suprafaţă ale mucoasei gastrice reprezintă, pentru doctorul veterinar specialist, una dintre indicaţiile uzuale ale endoscopiei digestive. Posibilitatea observării în situ a modificărilor de tip tumoral sau pseudotumoral ori hipertrofice apărute la nivel gastric ajută în luarea unei decizii medicale corecte şi a unei decizii terapeutice eficiente.

Obiectivul endoscopiei gastrice la caine este de a emfaza calitatea şi oportunitatea examinării de acest fel în cazul unei simptomatologii digestive persistente şi cu suspiciunea dezvoltării unei tumori sau unor formaţiuni dependente de mucoasa gastrică.

Practic, endoscopia digestivă superioară, prin realizarea gastroscopiei oferă ocazia medicului veterinar specialist recoltării de probe biologice şi observării modificărilor de mucoasa gastrică fără realizarea laparatomiei şi gastrotomiei. În cazurile în care intervenţiile chirurgicale sunt cu risc crescut, aşa cum este cazul animalelor de vârstă înaintată, endoscopia este un avantaj major, evitându-se astfel o intervenţie chirurgicală de diagnostic cu riscuri severe dar şi permite alcătuirea unui protocol chirurgical mai adaptat situaţiei prin datele concrete despre locul ce urmează să fie supus intervenţiei chirurgicale. Astfel, cazurile de gastrita limfoplasmocitara, dovedesc exact beneficiile unei examinări endoscopice înaintea oricărei alte intervenţii ce presupune laparatomie şi gastrotomie.

Imaginea observată de catre medicul veterinar specialist, in cazul gastritei limfoplasmocitara, prin endoscopie gastrica este una similară unor structuri polipoide sinuoase, de mică amplitudine. Mucoasa gastrică îşi păstrează luciul şi integritatea însă aspectul este similar unui stomac insuficient destins, permiţând supravizualizarea faldurilor de mucoasă.

In mai putine cuvinte, aceasta afectiune este practic produsa pentru ca in grosimea stomacului, dar si a intestinului, exista o aglomerare masiva de celule imunitare ale organismului gazda, care ingroasa si inflameaza zona respectiva. Si cum ar putea sa se manifeste o iritatie persistenta a stomacului decat prin durere, voma, slabire si eventual modificarile de grosime ale peretelui vizibile la ecografie. La acestea se adauga si lipsa unui rezultat convingator la tratamentele uzuale.

Pentru ca aceasta este o afectiune destul de des intalnita si pentru care singura metoda de descoperire este endoscopia digestiva cu recoltare de probe, ce vor fi examinate la microscop, atunci cand cainele tau vomita des iar tratamentele nu dau rezultate, gandeste-te ca cea mai buna alegere ar fi o gastroscopie revelatoare.