Dacă aveți un animalut care este suspect de probleme digestive trebuie să știți că endoscopia gastrointestinală este una dintre cele mai bune metode de examinare în acest caz.
Prin endoscopia digestivă se poate examina direct esofagul, stomacul și intestinul și se pot obține probe biologice de la aceste niveluri. Această metodă contribuie semnificativ la obținerea de diagnostice precise și la asigurarea unui tratament eficient. Cu toate că ofera numeroase avantaje în diagnostic, endoscopia este cel mai bine utilizată concomitent cu alte tehnici de examinare, cum este cazul examinării radiologice, analize de laborator și altele. Utilizată judicios, endoscopia oferă o alternativă viabilă intervențiilor chirurgicale exploratorii sau de recoltare de probe biologice ori îndepărtarea corpilor străini.
Cea mai valoroasă metodă de diagnostic pentru evaluarea afecțiunilor gastrice primare este gastroscopia. Aceasta s-a dovedit mai performantă în evaluarea modificărilor gastrice decât alte metode precum radiografia simplă sau cu substanțe de contrast. Gastroscopia se folosește la identificarea modificărilor de la nivelul mucoasei gastrice și în cazul altor modificări care sunt uneori datorate tumorilor localizate în apropierea stomacului.
Prin această metodă se poate observa direct mucoasa acestui organ și se pot depista foarte multe afecțiuni. Indicațiile gastroscopiei se referă mai ales la cazurile clinice ce evoluează cu vomă, hipersalivație, hematemeză, melenă, anorexie, etc. Cel mai des se face diagnosticul în cazul gastritei cronice (complicată sau nu cu Helicobacter spp), eroziunilor gastrice, prezența unor corpi străini și în cazul modificarilor motilității gastrice. De asemenea, ulcerele gastrice și tumorile gastrice sunt foarte ușor de diagnosticat prin această metodă.
În cazul în care animalul dv. prezintă stare de vomă câteva zile la rând sau când în vomă este prezent sânge sau dacă a înghițit obiecte străine se impune o gastroscopie. În cazul vomei cronice, mai ales la animalele bătrâne, este necesară și o evaluare biochimică sanguină în vederea stabilirii și altor eventuale afecțiuni.
De cele mai multe ori, gastroscopia nu se limitează doar la examinarea mucoasei gastrice ci este coroborată și cu examinarea esofagului și a duodenului. Astfel se realizează o esofago-gastro-duodenoscopie, care din punct de vedere financiar este mai avantajoasă pentru proprietar decât nuemroase radiografii cu sau fără substanță de contrast și tratamentul aferent, care poate să nu dea rezultatele scontate.