Boli la animale

Endoscopia colonului la caine si polipii rectali. Colonoscopia ii descopera! Tu stiai de ei?

Daca te intrebai de ce cainele tau elimina uneori sange pe fund sau se forteaza sa faca si nu prea reuseste ori acorda o atentie marita zonei anale, ar putea fi vorba despre polipi rectali. Despre acesti poli rectali la caine, cum pot fi descoperiti si ce alegeri castigatoare exista poti afla daca alegi sa citesti in continuare.

Medicul veterinar specialist iti va spune ca acesti polipi rectali apar mai ales la cainele de varsta adulta spre mare. Bietul caine va incerca mai mereu  (e mai multe ri pe zi decat de obicei) sa elimine scaunul si va manifesta durere. Va fi in continuu sacait, se va aseza sa faca dar fara rezultat. este vorba despre o senzatie brutala de evacuare amestecata cu durere si usturime. Unde mai pui ca la o simpla examinare, doctorul veterinar specialist poate constata ca in rect este prezent sange iar sensibilitatea este marita.

In acest caz, medicul veterinar specialist va recomanda o colonoscopie ( endoscopia colonului) pentru a se vedea exact cauza ce a dus la asemenea manifestari violente ale cainelui tau. La colonoscopie, medicul veterinar specialist poate observa prelungiri digitiforme sau mai rotunde atasate peretelui colonului. Se pot desprinde usor portiuni din el, va sangera repede iar zone de imprejur va fi iritata, rosie. Polipii rectali pot fi unici sau multiplii.

Pentru un diagnostic corespunzator, medicul veterinar specialist va realiza intotdeauna o colonoscopie dupa pregatirea corespunzatoare a cainelui (prin dieta si clisma). Alte metode de diagnostic sunt putin precise si pot sa ocoleasca diagnosticul.

Polipii rectali pot fi confundati cu diverse tipuri de tumori, abcese, inflamatii cronice hipertrofice sau alte leziuni locale. Polipii rectali la caine pot fi de natura benigna, mai des, si mai rar de natura maligna, insa acest lucru poate fi determinat de catre medicul veterinar specialist doar in urma analizelor microscopice speciale.

Doctorul veterinar specialist va diagnostica polipii rectali doar dupa endoscopia colonului si doar acesta poate oferi cele mai bune solutii de tratament, atat medicamentos cat si chirurgical.