Boli la animale

Efectele caldurii excesive asupra animalelor sunt dezastroase: hipertermie, soc termic, edem cerebral! Atentie!

Afara este cald afara, este canicula, temperaturi de peste 35 de grade. Soarele arde, apa se evapora instantaneu. Imagineaza-ti ca ai fi imbracat cu un cojoc de iarna si nimic din caldura corpului tau nu poate iesi iar temperatura de afara o creste pe a ta in putine secunde. Incearca sa faci si ceva miscari de sport si vei vedea cum ti se intuneca privirea si ai vrea cu toata puterea sa fie iarna. Este clar, ar mai fi putin si ai putea lesina, cu siguranta. Acesta este chinul pe care un caine sau o pisica le suporta in perioada verii. Deoarece nu pot transpira pe toata suprafata corpului precum un om si pentru ca “hainele” de vara sunt valabile si iarna temperatura corpului cainelui sau a pisicii creste foarte mult atunci cand sunt expusi la soare sau este foarte cald acolo unde stau ei.

Pericolul este real si extrem. Cainii si pisicle pot suferi in perioada verii de deshidratare, hipertermie, soc termic si edem cerebral ce pot pune in pericol viata.

Aunt mai sensibili cainii tineri sau mai in varsta, cei bolnavi de diferite afectiuni cardio-circulatorii. Sunt foarte expusi cei ce stau mereu afara sau inchisi in spatii neventilate, fara apa, sunt de culoare inchisa(doberman, rottweiler) sau sunt caini ciobanesti ori nordici (caucazian, romanesc, husky, malamat, akita).

Mai intai animalul sufera de deshidratare. Respira foarte repede, saliveaza excesiv pentru a putea evapora cat mai mult lichid si de a scadea temperatura sangelui ce ajunge la nivelul venelor linguale, ducand astfel la o scadere a temperaturii corporale. Apare deci deshidratarea. Urmeaza cresterea temperaturii corpului peste 39-39,5 de grade. Aceasta fiind deja o temperatura crescuta peste limita admisa. Nu este febra ci este hipertermie caci nu este o inflamatie generala sau infectie. Este doar cresterea temperaturii corpului peste limita normala. “Doar” este o gluma pesntru ca pasul urmator poate fi edemul cerebral. Adica o afectiune foarte grava, ce afecteaza creierul, retinand lichid la acest nivel, ameteli, stari de voma, apatie, afectarea rinichilor, ficatului si posibilitatea decesului. Astfel de situatii apar atunci cand temperatura corpului se apropie sau depaseste 41 de grade.

Astfel de situatii sunt frecvente mai ales vara, atunci cand se joaca in caldura, la soare, stau in masina sau sunt uitati in masina inchisa, fara apa, in spatii neventilate sau atunci cand, din diferite motive, gura le este inchisa sau nu o pot deschide, pentru a putea sa se racoreasca prin respiratia accelerata si salivatia excesiva.

Acestea sunt situatii medicale grave ce duc direct, proprietarul responsabil, la medicul veterinar specialist, si necesita tratament intensiv.

Scaderea temperaturii corporale este una dintre cerintele imediate si necesare pentru a salva viata animalului iubit. Pot fi folosite solutii perfuzabile, manitol, diuretice, pentru a indeparta lichidul in exces de la nivelul creierului, protejarea rinichilor, pastrarea unei bune tensiuni vasculare si hidratarea aducatoare de viata.

Pericolul major, la care poti alege sa fii atent si precaut, este reprezentat mai ales de transportul cu masina, lasatu-l animalului in spatii fara ventilatie, fara aer racoros sau fara apa, joaca in soare, mersul la plaja sau neasigurarea unui adapost fata de soarele excesiv.

Va rog, aveti grija, in fiecare an sunt cazuri grave, tragice! Fiti atenti!

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara