Boli la animale

Eczema alimentara la caine sau dermatita alergica. Ai un caine care se scarpina pana isi face rani?

Eczema sau dermatita inseamna in principiu acelasi lucru. O inflamatie la nivelul pielii. Este des intalnita si multi dintre caini au avut cel putin un episod in timpul vietii. Scriu acest material pentru ca experienta clinica zilnica imi dovedeste ca este o problema inca putin inteleasa si mai ales foarte frustranta. Frustranta pentru toti cei implicati, atat pacient cat si medic veterinar si “parinte” iubitor. De unde vine aceasta eczema, cum se manifesta, de ce reapare si ce se poate face in cazul ei, iata ce poti afla citind cateva randuri de specialitate. Multe cazuri de eczeme alimentare se intalnesc la golden, labrador, beagle, basset, rottweiler, bichon, pekinez, boxer, cocker, west highland, ciobanesc german si chiar si cainii de rasa comuna sau metisi. Deja sunt o multime de rase implicate iar acestea sunt doar mai des intalnite si nu toate ce pot suferi astfel de dermatite. Orice caine poate suferi de dermatita alergica.

Ce este eczema alimentara la caine?

Folosesc acest nume pentru ca stiu ca este destul de bine cunoscut de catre proprietarii de caini. Ea semnifica o reactie alergica, o dermatita alergica. Factorul declansator este hrana sau mai bine zis se regaseste in compozitia hranei. Eczema alimentara poate fi declansata de compusi chimici din carnea de pui, vita, porc, oua, lapte, cereale, cartofi, ciocolata, soia sau aditivi alimentari. Majoritatea compusilor chimici declansatori ai dermatitei alergice sunt proteine. Dupa cum arata “meniul” obisnuit al unui caine ne dam seama usor ca, practic gandind, nu putem gasi un aliment fara proteine, mai ales ca un caine este in primul rand carnivor. In concluzie, eczema alimentara este o afectiune a pielii ca reactie la un aliment ingerat.

Eczema alimentara la caine. www.doctor-vet.ro

Cum se declanseaza o dermatita alergica alimentara la caine?

Mancarea ajunge dupa ingestie in interiorul tubului digestiv, in stomac si apoi in intestin. O digestie eficienta face ca proteinele sa fie dezintegrate pana la “caramizile” elementare ce le alcatuiesc, adica aminoacizii. Aminoacizii trec apoi de bariera enterocitelor (celulele de pe suprafata intestinului) pentru a putea fi folositi de organism. In unele cazuri, unele proteine mai complexe, nedezintegrate pana la aminoacizi sau unele lanturi de aminoacizi trec de aceasta bariera. Urmeaza ceea ce nu vrea nimeni. O hiperreactie, un raspuns disproportionat de puternic al sistemului imunitar ce considera acesti compusi drept un intrus. Cele implicate in acest raspuns anormal sunt mastocitele (celule imunitare) ce elibereaza din interiorul lor un compus, numit histamina, mediator al inflamtiilor. Cu cat exista mai multe episoade de alergie, cu atat raspunsul va fi mai intens. De aceea unele episoade de alergie pot debuta slab sau abia vizibil pentru noi oamenii dar pe masura ce organismul se intalneste din nou cu factorul declansator din mancare, cu atat va fi mai afectat de alergie. Este ca si cum ai pune gaz pe foc. Acest lucru se datoreaza “memoriei sistemului imunitar”, ce pastreaza informatia despre factorul declansator (alergen), pentru a putea raspunde mai prompt la o noua “intalnire”. Inflamatia rezultata produce iritare, senzatie de prurit, de mancarime. Raspunsul cainelui va fi scarpinatul.

Cum se manifesta o eczema alimentara?

Formele sub care poti observa o eczema alimentara sunt multiple si pot fi confundate cu semnele altor boli de piele. In principiu poti vedea un caine ce se scarpina, mai intens sau mai putin sau chiar pana isi face rani serioase. Poti gasi urechi inflamate (otite), rosii si cu un aspect solzos. Zonele de piele mai des implicate in eczema alimentara sunt cele ale abdomenului, de pe picioare, de pe cap, gat, axile. Din cauza scarpinatului si a inflamatiei pielea devine rosie, cu rani, cu cruste, umeda si cu o secretie similara puroiului, lipicioasa. Aceasta secretie poate sa lipeasca parul din jurul ranii, sa o acopere si sa ofere un aspect de blanita umeda si intarita in acel loc. Daca va fi tunsa acea zona se va putea observa aspectul ingrijorator al pielii de sub par. Aceste zone se pot infecta si pot declansa o dermatita complicata. Pielea afectata poate sa ia un aspect de “ars de soare” sau chiar cu rani sangerande.

Ce mancaruri pot declansa o eczema alimentara?

Atat mancarea noastra a oamenilor cat si cea speciala de caine poate duce la o astfel de eczema alimentara. Mititeii, carnatii, gratarul de porc, pui, vita, oasele (fierte sau nu, de vita sau de porc), ciorbele, saorma si alte fast-food-uri, maioneza, condimentele, preparatele traditionale de sarbatori (Paste sau Craciun), ouale fierte sau crude, ciocolata sau salamul spaniol si multe altele. Se intampla chiar ca unele sortimente industriale sa fie la baza unei eczeme alimentare, nu ca ar fi slabe calitativ ci doar pentru ca in interiorul lor se afla un compus (sau mai multi) la care cainele este alergic.

Ce se poate face in cazurile de eczema alimentara la caine?

Pe termen scurt, mergi la medicul veterinar. Eczema alimentara poate sa apara “peste noapte” sau in aceeasi zi in care organismul s-a intalnit cu alergenul. Cu cat se intarzie mai mult cu atat alergia se intensifica si catelul isi face mai mult rau prin scarpinat. In consecinta inflamatia si ranile se extind si poate ajunge “carne vie”. Medicul veterinar poate folosi substante antialergice pentru a diminua inflamatia si pentru a permite pielii sa se vindece. Pot fi adaugate antibiotice in tratament si pot fi prescrise medicamente pentru o perioada mai lunga. Pe termen lung. Nu te gandi ca oferindu-i cainelui doar orez cu legume sau vreo dieta vegetariana o sa-i fie bine! Exclus. Cainele este carnivor si lipsa proteinelor din carne va duce la stari de denutritie si alte boli metabolice. Solutia este sa se afle cauza eczemei. Ea trebuie deosebita de alte boli ale pielii precum alergia la saliva de purici sau dermatitia atopica. Apoi trebuie instituita o dieta de excludere, de identificare a compusilor (pe cat posibil) ce declanseaza alergia. Exista diete hipoalergenice ce pot duce la evitarea unor episoade de alergie si totusi sa ofere organismului ceea ce are nevoie pentru a fi in forma. Cu toate acestea eczemele pot reaparea, indiferent de sezon. Alergiile in general, in cazul nostru cele alimentare, nu sunt boli vindecabile. Ele sunt reactii ale sistemului imunitar la factori gasiti in alimente. Practic, o eczema alimentara nu este o boala precum cele de inima, cronice, mereu active dar la un nivel oarecare. Alergiile sunt episoade ce depind in exclusivitate de doua lucruri: reactivitatea sistemului imunitar si alergen. De aici si frustrarea noastra a tuturor de fiecare data cand o eczema alimentara se manifesta din nou.

Ce sa nu faci in cazul unei eczeme alimentare la caine?

Evita tratamentele invatate de la alte cazuri sau cele inventate. Evita, de asemenea, cremele, spray-urile, solutiile antiseptice si alte medicamente de uz extern pana la vizita la medicul veterinar. Poti “masca” semnele si unde mai pui ca eczema alimentara este o boala ce afecteaza pielea dar tratamentul este mai ales intern si abia apoi local, la nivelul zonelor afectate.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara