Boli la animale

Durerile de oase la caini si pisici. Artrita sau artroza?

Vă întrebaţi de ce căţeluşul dv. nu mai aleargă ca pe vremuri? Poate fi vorba de o problemă a articulaţiilor, care nu trebuie neglijată.

Până nu demult artrita şi artroza aveau o semnificaţie clară, bine delimitată una de alta însă, mai nou, s-a descoperit o întrepătrundere a acestor două afecţiuni. Un medic veterinar profesionist iti va spune ca prima reprezintă o inflamaţie localizată la nivelul articulaţiei, iar a doua surprinde mai degrabă un proces degenerativ. În medicina veterinară actuală patologia articulară surprinde un complex numit boală degenerativă articulară, ce afectează câinii trecuţi de un an. Este numit astfel pentru că iniţializarea procesului distructiv nu este de natură inflamatorie, dar evoluţia lui cuprinde şi o astfel de fază.

Se distrug celulele articulaţiilor

Dar ce se întâmplă de fapt cu articulaţiile? O simplă leziune, traumatică minoră poate determina distrugerea unor celule specifice articulaţiilor numite condroicite. Acestea eliberează în jurul lor enzimele conţinute ce vor determina distrugerea în continuare a altor celule. Un doctor veterinar specialist stie ca urmare a afectării metabolismului celulelor alăturate, producţia de substanţe chimice complexe esenţiale articulaţiilor (proteoglicani) este afectată rezultând structuri proteice anormale sau parţial distruse. Acestea sunt de fapt precursori pentru substanţe chimice specifice inflamaţiilor. Din acest moment afecţiunea trece în stadiul inflamator. Odată cu trecerea timpului cartilajul articular devine mai puţin flexibil, se fisurează, se subţiază şi chiar poate să dispară.

Câinele refuză să mai facă efort

Medicul veterinar profesionist va gasi la consultatie ca bietul câinele sau biata pisica resimt dureri la deplasare, refuză să facă efort, să urce scări şi reacţionează la palparea articulaţiilor.

Diagnosticul se realizeaza mai ales cu ajutorul radiografiilor şi RMN-ului, uneori fiind de ajutor chiar şi ecografia osteo-articulară. La diagnosticare se iau în calcul şi cauzele infecţioase.

Tratamentul prescris de catre medicul veterinar specialist se realizează prin dietă veterinară special concepută împotriva obezităţii, medicaţie de tip antinflamatorie şi suplimente alimentare cu acizi graşi esenţiali, condroitină şi vitamina C. De asemenea, poate da roade şi fizioterapia.

Alege sa vii la doctorul veterinar specialist pentru o consultatie cu pisica sau cainele tau chiar inainte de a se intampla ceva rau, mai ales ca iti poate fi greu sa vezi semnele specifice si pentru ca este mai bine de prevenit o boala decat de tratat.