Cine s-ar fi gandit ca la un moment dat unul dintre cei mai temuti pradatori pentru pasaretul rural o sa devina animal de casa-va deveni pet. Ei bine, se intampla, exista deja o traditie si un public indragostic de acesti mici carnivori. Un corp alugit, flexibil, bine protejat de o blanita deasa, canini “seriosi” si o inteligenta aparte echipeaza aceste mici mamifere. Poate sa atinga 2 kg in greutate si 50 cm lungime. Extrem de abili si curiosi, dihorul, membru al familiei Mustelidae, va fi mereu acolo unde nu te astepti, sub o canapea, intr-o geanta, in dulapul de haine, in masina de spalat, pe langa aragaz, pe biblioteca…practic oriunde.
Ce inseamna asta? Ca este foarte usor sa-l ranesti neluandu-l in seama, ca poate poate fi ranit de elemente in miscare sau deformabile, iar datorita picioruselor scurte si coloanei lungi se poate rani grav prin cadere. Este sociabil dar foarte energic, greu de stapanit, in schimb doarme mult, in jur de 12-14 ore pe zi, finnd mai mereu activ noaptea. Fiind carnivor…ii place carnea, deci va fi atras de carnea de pui, vita, oua dar si de dulciuri cu toate ca acestea nu sunt recomandate.
Ce mai manaca? Ei bine, mancarea de pisicute tinere este foarte buna dar exista si hrana speciala pentru dihori in pet –shopuri.
Atentie! Mai ales vara si dihorul poate sa atraga capuse, purici sau alte tipuri de paraziti asa ca trebuie deparazitati si intern si extern.
Trebuie sa fie vaccinat impotriva jigodiei si rabiei. Spalatul nu este absolut necesar, mirosul neplacut fiind mai ales in cazul masculilor necastrati. In rest mirosul provine de la glandele anale folosite pentru marcarea teritoriului dar in general prin sterilizare, masculii devin aproape fara miros.
In relatia cu copii sunt sociabili dar datorita unor scapari precum muscaturi neintentionate sau izolate nu sunt recomandati pentru copii mici sub 7 ani. Necesita control periodic medical veterinar profesionist si pot fi chiar dresati intr-o oarecare masura. Nevoile pot invata sa si le faca la o ladita de pisica.
Atentie: nu-l pierdeti, un exemplar crescut doar in casa nu este pregatit sa fie liber, va incerca sa se joace cu caini sau pisici si poate fi ranit sau nu va sti sa se fereasca de pericole asa cum poate o felina sau un caine. In conditii bune, poate trai pana la 10 ani.