Abecedarul veterinar

Demodecia. Raia cainelui tanar poate fi transmisa inca de la mama

Demodecia sau raia cainelui este o boala parazitara inflamatorie. Aceasta boala se caracterizeaza prin prezenta unui numar foarte mare de paraziti in folicului pilos (la baza firului de par), care se complica de obicei cu furunculoze sau cu infectii bacteriene secundare.Este una dintre bolile ce da batai de cap stapanilor responsabili si poate fi luata din pripa cu ajutorul medicului veterinar specialist.

De ce este important sa stim despre ea? Pentru ca foarte multi caini tineri, pana in jurul varstei de un an, pot suferi de aceasta boala, fiind transmisa mai ales de la mama la pui. Si mai ales pentru ca poate sa se intinda pe tot corpul si sa provoace infectii puternice si greu de tratat. In aceasta boala saracul caine se poate scarpina pana ii da sangele. Este de preferat sa alegi inainte de asa ceva sa consulti doctorul veterinar specialist pentru limitarea si tratarea rapida a demodeciei.

Parazitul, denumit Demodex Canis, traieste in mod normal pe piele, fiind prezent intr-un numar mic in par sau in glandele sebacee ale pielii, fara a dezvolta patogenitate, adica boala. In momentul in care apare o cadere a sistemului imunitar, parazitul incepe sa se inmulteasca  si sa  prolifereze, depasind toleranta sistemului imunologic. In acest moment se produce boala.

Forma localizata a bolii apare in special la cainii tineri, cu varsta medie intre 3-6 luni. Forma generalizata apare atat la cainii tineri dar si la cainii adulti dar cu imunitate foarte scazuta.

Localizarea parazitului. Apare frecvent in jurul ochilor si pe bot dar poata aparea si pe trunchi si picioare. In aceste cazuri bietul catel apare cu zone fara par in jurul ochilor precum un caine “cu ochelari”, se scarpina si apar cruste si in alte zone de pe corp.

Forma generalizata este caracterizata de ruperea foliculului pilos (furunculoza), cu forme severe de inflamatie a pielii, exudative si glanuromatoase. In aceste cazuri pielea este de nerecunoscut, sufera transformari extrem de severe, cu zone sangerande, ingrosate, pliuri de piele cu secretie purulenta si fara pic de par iar la atingere se simte ca si cum ar avea nisip pe suprafata.

In forma localizata, 90% dintre cazuri se rezola spontan sau printr-un tratament de scurta durata dupa consultatie si diagnostic la medicul veterinar specialist. La orice leziune cutanata depistata pe pielea cainelui se impune prezentarea la medical veterinar pentru un diagnostic de laborator diferential, pentru dermatitele micotice, parazitare sau infectioase si pentru stabilirea unui tratament corect, mai ales in cazul demodeciei.

Pentru ca stapanii responsabili se informeaza mereu, pentru ca vor sa fie linistiti iar animalutul lor in siguranta, sanatos si bucuros calea de a preveni si trata la timp diferitele afectiuni ce pot aparea in timpul vietii, ar ficea de a face consultatii periodice la medicul veterinar specialist chiar si cand nu exista probleme “vizibile”, mai ales ca majoritatea problemelor sunt ascunse ochiului celui neinitiat.