Boli la animale

De ce vomita cainele sau pisica mea verde, galben sau maroniu? Cat de grava este colecistita?

De cate ori nu te-ai intrebat si te-ai gandit serios de ce vomita cainele tau sau pisica ta, ceva de culoare verde, galben sau poate chiar maron-rosiatic? Ar putea fi vorba despe, asa cum se intampla si la oameni, unde se stie ca este ceva grav, colecistita sau inflamatia vezicii biliare(colecistului).

Colecistita este o afectiune grava, caracterizata de o imflamatie a vezicii biliare, uneori asociata cu colelitiaza (pietre in vezica biliara) si obstructia ductului biliar si/sau a sistemului canalicular intrahepatic. In mai putine cuvinte de specialitate, medicul veterinar pofesionist iti va spune ca, locul unde se acumuleaza si de unde se elimina constant fierea, este afectat. Fie ca, pur si simplu, fierea nu are cum sa se elimine, fie ca locul ei de acumulare, vezica, se “zbate nebuneste” sau se inflameaza. Locul respectiv este foarte bine inconjurat de nervi ce fac ca durerea sa fie intensa. Daca mai pui la socoteala ca zona de eliminare a lichidului biliar (a fierei) este foate aproape de zona de eliminare in intenstin a secretiei din pancreas, iti poti da seama, ca inflamatia, care se comporta ca un foc de vegetatie, se poate extinde repede catre pancreas. Asta ar insemna panceatita si toata lumea stie cat de grava poate fi. De aici si importanta extrem de mare pe care o acoda in mod profesionist medicul veterinar specialist colecistitei.

Pe cat de buna este pentru digestia grasimilor din hrana pe atat este de iritanta pentru stomac si toxica atunci cand, o parte din compozitia secetiei biliare, trece in sange si alte tesuturi (icter).

Medicul veterinar specialist stie si te va avertiza despe cazurile severe, ce pot sfarsi prin ruperea vezicii biliare si instalarea peritonitei biliare urmata de peritonita septica. Colcistita afecteaza atat cainii cat si pisicile, indiferent de varsta, sex sau rasa.

Cauzele colecistitei numara obstructii ale fluxului biliar, modificari circulatorii locale, substante iritative la nivel de lichid biliar, afectiuni infectioase diverse la nivel gastrointestinal, diabet si malformatii ale vezicii biliare.

Colecistita se manifesta prin aparitie brusca, depresie, voma si durere abdominala severa. Se poate complica cu soc datorita endotoxiemiei si hipovolemiei. Icterul si febra pot fi observate adeseori atat la cainele cat si la pisica afectat/a.

Medicul veterinar specialist va realiza diagnosticul pe baza semnelor clinice la care se adauga tehnici complementare precum ecografia abdominala esentiala, prin care se observa inflamatia la nivel cistic, si examinarea radiologica. In plus examenele biochimice si hematologice intregesc imaginea asupra gravitatii afectiunii.

Doctoul veterinar specialist va trata cu toata seriozitatea colecistita si vizeaza reechilibrarea volemica, administrarea de antibiotice, antispastice si analgezice si dupa caz interventia chirurgicala de extirpare a vezicii biliare. Pericolul major in cazul colecistitelor acute este reprezentat de afectarea pancreasului aspect ce poate pune in pericol viata animalului, asa cum se intampla si la oameni si toata lumea doeste sa evite asa ceva.

Asa ca alegeti sa evitati colecistita sau ganditi-va bine inainte de a oferi bietului animal o bucatica de ciocolata, un carnacior, sarmale, sunca sau alte alimente grase, greu de digerat, condimentate, afumate etc…simila celor ce stim bine ca fac au si omului, uneori.

Este recomandata examinarea ecografica periodica a animalelor cu antecedente de voma biloasa sau alte afectiuni hepatice, asa cum aleg sa faca si oamenii ce au aceleasi probleme si respectarea recomandarilor dietetice date de catre medicului veterinar specialist.