Boli la animale

De ce se scarpina pisica mea? Poate avea un sindrom eozinofilic felin!

De cate ori nu te-ai intrebat, in cazul in care ai o pisica in casa, de ce se scarpina in mod excesiv si de ce uneori ii apar zone iritative pe piele sau la nivelul buzelor? Este normal, ar putea fi o alergie, o infectie, pur si simplu purici, o ciuperca microscopica, o tumora, o reactie la un virus felin sau, de foarte multe ori, un sindrom eozinofilic mai putin cautat atunci cand sunt intalnite astfel de probleme in cazul pisicilor.

Ce este sindromul eozinofilic la pisici?

Sindromul eozinofilic la pisici este o afectiune, des diagnosticata de catre medicul veterinar specialist, caracterizata de o reactie aberanta a activitatii celulelor imunitare numite eozinofile.

Ce sunt eozinofilele?

Eozinofilele sunt celule albe ale sangelui, deci celule imunitare, implicate in apararea organismului fata de diversi paraziti, fie ca sunt purici, paraziti endoglobulari, viermi intestinali sau de alta natura. Eozinofilele sunt numite asa dupa aspectul lor specific la vizualizarea la microscop, fiind colorate rosiatic.

Cum se manifesta un sindrom eozinofilic la pisici?

Medicul veterinar specialist va fi mereu alertat de relatarile disperate ale proprietarilor responsabili ce observa pisica cum se scarpina in mod excesiv, in apropierea capului, pe coapse, burta si sub barbie sau alte zone. Sindromul eozinofilic poate lua forma unui granulom plasat in apropierea liniei cutomucoase, la nivelul buzelor in special. Buza afectata se va umfla, va fi dureroasa si chiar se poate transforma local intr-un ulcer. O alta varianta ar fi placa eozinofilica, o leziune extinsa, caracterizata de o placarda ( o rana cu tendinta de crustizare sau chiar sangeranda) in apropierea gatului, de multe ori insa poate fi intalnita in numeroase zone pe suprafata corpului. Este clar pentru toata lumea ca pisica se va scarpina, va fi fie mai agitata fie mai apatica, va avea rani si daca granulomul sau tumefactia cauzata de eozinofilele in exces, hiperreactive se situeaza in apropierea gurii, pisica poate avea si dificultati in a manca din cauza durerii.

De ce apare sindromul eozinofilic la pisici?

Sindromul eozinofilic la pisici fie ca este sub forma granulomului eozinofilic, fie ca este placa eozinofilica sau ulcerul eozinofilic, apar ca urmare a unei reactii exagerate, aberante a celulelor in cauza, eozinofilele. Acestea pot fi “pacalite” in a raspunde in mod excesiv prin contactul cu saliva de purici, praful, unele alimente sau componente din alimente, substante chimice sau pur si simplu ca o predispozitie, mostenita sau nu.

Cum este diagnosticat, de catre medicul veterinar specialist, sindromul eozinofilic la pisica?

Prin combinarea examenului clinic cu examinari suplimentare indispensabile, precum hemoleucograma si analiza cito-histologica. Hemoleucograma este esentiala pentru a depista cresterea aberanta a numarului de celule eozinofilice (hipereosinofilie). In cazul pisicii este vorba de o crestere mai mare de 5000/microlitru.

Cum se trateaza sindromul eozinofilic felin?

Sindromul eozinofilic felin se trateaza dupa indrumarea medicului veterinar specialist, in primul rand prin limitarea accesului catre factorii posibili declansatori si prin medicatie antinflamatorie specifica, de obicei steroizi antiinflamatori de tipul prednisolonului si dexametazonei. Proprietarul responsabil descopera de la medicul veterinar specialist ca aceasta afectiune are o rata destul de mare de recidiva, adica poate reveni in timp. Fiind o aberatie a sistemului imunitar se poate repeta oricand dand nastere frustrarilor si desnadejdei insa doar cu ajutorul medicului veterinar specialist, prin analize si tratament corspunzator, aceasta afectiune, ce nu pune in pericol viata animalului, poate fi tinuta sub control, asigurand o calitate a vietii foarte buna.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara