Abecedarul veterinar

De ce face catelul meu pipi in casa?

In general problema se pune de a invata puiul de caine sa isi faca nevoile afara. Odata atins acest obiectiv, catelul incepe sa „se ceara” singur afara, manifestarile in acest sens fiind diverse: de la vociferari pe diferite tonalitati in fata usii, plimbat agitat in zona intrarii pana la adevarate asalturi asupra obstacolelor care bareaza accesul catre exterior (ros sau zgariat usa)!

In general un pui de caine isi face nevoile la putin timp dupa ce se trezeste din somn, dupa ce a mancat (un motiv in plus sa nu ii lasam castronelul cu mancare la dispozitie tot  timpul) sau dupa o portie de joaca, deci e recomandabil sa fie scosi la locul de facut nevoile dupa un asemenea moment, asta neinsemnand ca in rest nu il mai scoatem deloc. Un catel sanatos, pe durata noptii doarme si nu ar trebui trezit din ora in ora sau la o anumita perioada de timp din doua motive: unul este acela ca pe durata noptii (si bineinteles a somnului din timpul noptii) se secreta hormonul antidiuretic ADH (deci catelul in mod normal nu face pipi), al doilea motiv  este acela ca un astfel de ritual, pe langa faptul ca este inutil, dezvolta si duce la aparitia de tulburari de comportament si de dezvoltare (tot in timpul somnului secretandu-se hormonul de crestere STH). In functie de activitatea familiei din care face parte si deci de programul lor, cerutul afara la miezul noptii poate fi considerat normal in cazul in care acestia sunt oameni activi si merg la culcare la o ora inaintata in noapte.

Ca o recomandare, in primele luni de viata ale catelului, pana ce acesta invata sa faca nevoile afara, este bine sa folositi covorasele speciale pentru catei, pe care le gasiti de vazare la pet-shopuri. Este stiut ca odata cu varsta mica apar si astfel de “bucurii” insa este putin probabil, ca dupa ce ati cerut sfatul medicului veterinar profesionist si ati inteles “problema”, sa va mai suparati pe bietul catel.