Abecedarul veterinar

De cat calciu si fier are nevoie cainele sau pisica mea? Dar de potasiu?

De cate ori nu v-ati gandit la cainele sau pisica dumneavoastra in ce masura este bine hranit sau hranita, daca are vitamine destule in hrana, daca si cand are nevoie de minerale? Trebuie recunoscut ca este o intrebare pe buzele fiecaruia, mai ales ca in ultimii ani chiar si oamenii sunt ingrijorati de relatia acestor elemente cu sanatatea noastra.

Ce sunt mineralele?

Mineralele reprezinta o grupa speciala de elemente ce se regasesc in alimente. Nu au valoare calorica dar sunt esentiale vietii oricarui animal. Daca vitaminele, unele dintre ele se pot “fabrica” in organism, mineralele se extrag exclusiv din hrana. Pentru a fi cat mai usor de inteles, medicul veterinar specialist va poate spune ca aceste minerale se impart in doua grupe majore, macroelemente si oligoelemente, dupa ponderea pe care o au in organism.

Dintre macroelemente amintim calciul, fosforul, potasiul, clorul, magneziul. Dintre oligoelemente fac parte fierul, cuprul, zincul, molibdenul, crom, selenium.

Fiecare dintre aceste elemente este essential vietii, totusi in mod arbitrar, in vorbirea de zi cu zi, lipsa sau nevoia de minerale se regaseste mai ales in discutiile despre cainele in crestere si deci vom avea un subiect legat de sanatatea oaselor, rezumandu-ne la calciu, fosfor si magneziu.

Totusi, trebuie spus ca aceste elemente minerale  atat in lipsa, in exces sau in raport necorespunzator intre ele pot determina aparitia unor afectiuni sau disfunctionalitati ale organismului.

Prea mult, prea putin sau ce este rau?

Astfel, la cainele in crestere, lipsa sau raportul necorespunzator intre calciu, fosfor, magneziu poate duce la aparitia rahitismului, observandu-se articulatii dureroase, tumefiate si la radiografie aspect specific de os nemineralizat si linie de osificare discontinua.

Lipsa de potasiu, sodium sau dezechilibrul acestora poate duce la aparitia unor semne nervoase, cardiace sau chiar deces.

Lipsa de fier poate duce la anemie.

Lipsa de zinc poate duce la aparitia unor probleme cutanate.

Lipsa seleniului poate provoca probleme musculare, iar lista poate continua la nesfarsit si toate sunt greu de diagnosticat precis de catre medicul veterinar specialist, in lipsa unor dozari de astfel de elemente din corp.

De aceea este recomandat sa mergem la medicul veterinar specialist, sa folosim preparatele vitamino-minerale dupa sfatul medicului, pentru ca si excesul poate duce la imbolnavire, nu doar lipsa unora dintre minerale. Aceste preparate sunt de un real folos mai ales ca prin diversele procedee de preparare alimentele pierd din continutul mineral. In final, ca sfat obiectiv si simplu, la intrebarea Cat calciu, fier, zinc trebuie sa ii dam? raspunsul va veni in urma unui consult veterinar profesionist, in functie de multele variabile de luat in seama de catre specialist.