Revin asupra unui gest banal si totusi revelator si relevant in multe situatii. Mangaiatul, alintatul cainelui sau pisicii de langa tine. Pentru ca vrei sa fie intr-o forma buna mereu si pentru ca il iubesti, patrupedul de langa tine are nevoie si de atentia ta. In majoritatea situatiilor, cainele ori pisica, iti vor “arata” destul de tarziu ca sufera si de aceea este essential ca tu sa stii din timp ce poate sa fie in neregula. Din aceste considerente simplul fapt ca il atingi pe suprafata corpului ar trebui sa iti aduca destule informatii cat sa te trimita la o consultatie de specialitate. Mangaiatul poate fi gestul tau de iubire, de atasament dar si echivalentul “palpatiei” specialistului.
Cum te ajuta faptul ca iti mangai animalutul in fiecare zi?
Poti descoperi usor, fara multa bataie de cap, daca de exemplu, pe piept sau pe abdomen au aparut umflaturi sau noduli.
Ce inseamna aparitia unui nodul sau a unei umflaturi la nivel pectoral sau abdominal la caine sau pisica?
Simplu. Poate fi ceva pentru care te ingrijorezi insa nu lasa cine stie ce urmari. Asa ceva se intampla de exemplu in cazul unor lipoame (mase de grasime) sau a unei lactatii false ori mamite ( inflamatie a tesutului mamar ). Lipoamele pot aparea atat la masculi cat si la female iar mastita si lactatia falsa in cazul femelelor.
De altfel, pisicile si catelele sunt cele ( adica femelele ) in cazul carora gestul mangaierii pe zona abdominala poate sa descopere din timp modificari suspecte.
Modificarile de rau augur, ce le poti descoperi din timp, sunt plasate in zona chisturilor si tumorilor mamare.
Chisturile mamare, nodulii mamari sunt formatiuni anormale, suspecte ce se pot transforma in tumori agresive. Uneori chisturile se pot mari, pot acumula o cantitate mare de lichid in ele si chiar pot elimina un lichid de diferite culori si consistente. Acesti chisti pot ajunge sa doara, sa creeze discomfort, sa indemne pisica sau cateau la autotoaletare excesiva si chiar automutilare. Lasate neconsultate de un specialist, aceste chisturi se pot infecta sau se pot transforma in rani grave sau chiar in tumori mamare. Chiar daca nu le gasesti prin atingere, uneori aceste rani pot emana un miros neplacut usor de depistat si care ar trebui sa te faca sa mergi la consultatie.
Nodulii si tumorile mamare ( adenocarcinomul mamar este cea mai rea forma ) pot avansa, mai incet sau mai rapid, insa nu vor trece niciodata. Asta este cea mai intalnita scuza in depistarea din timp a acestor modificari. Este bine de inteles ca aceste modificari nu pot fi lasate neconsultate si neadresate medical. Cum ar fi daca o femeie si-ar neglija sanatatea in acelasi fel. Si catelele si pisicile pot suferi foarte mult atunci cand chisturile se maresc sau se infecteaza ori se transforma in tumori mamare, care pot ajunge la dimensiuni monstruoase si chiar pot metastaza.
Totul poate fi descoperit din timp cu ajutorul tau, cu ajutorul celui ce este cel mai des in contact cu pisica sau catelusa din sau de pe langa casa.
Aceste afectiuni sunt in mare masura provocate pe fond hormonal, fiind intalnite in cazul femelelor nesterilizate sau sterilizate chiar si dupa un ciclu de calduri in viata.
Unele tumori mamare sau chisturi, pot aparea si in cazul masculilor, motanilor, de aceea nici acestia nu trebuie considerati complet iesiti din calcul. Asa ca si in cazul lor mangaierea poate fi un gest salvator si nu doar de alint.
Chiar daca in majoritatea cazurilor se ajunge la interventii chirurgicale, faptul ca le amanam sau speram ca se vor vindeca singure, nu face decat sa ingreuneze situatia sis a scada sansele de reusita.
Iata cum, un simplu gest, normal, frecvent poate capata conotatii salvatoare si te poate face partas la descoperirea din timp a unor modificari chistice, nodulare sau tumorale la nivel mamar, la caine si la pisica.Si poti astfel sa diminuezi suferinta animalutului tau si chiar sa ii prelungesti viata.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara