Boli la animale

Cum este posibil ca endoscopia digestiva sa salveze viata animalului?

In numeroase situatii proprietarii responsabili se indreapta catre medicul veterinar specialist pentru ajutor profesionist. Fie ca este vorba derspre megaesofag sau despre fracturi la nivelul cavitatii bucale, probleme inflamatorii ale esofagului sau gurii, operatii grele la nivelul cavitatii bucale sau alte restrictii in ce priveste hranirea si alimentarea cu apa endoscopia digestiva poate oferi un raspuns profesionist prin medicul veterinar specialist.

Gastroscopia endoscopica percutanata (PEG) este o tehnica care ajuta animalul sa primeasca alimente, apa si medicamente direct in stomac, ocolind gura si gatul. Practic cainele sau pisica vor avea o alta “gura” dar care va comunica direct cu stomacul. Pe cat de ciudat poate parea pe atat de importanta si folositoare este aceasta tehnica iar proprietarii responsabili se vor interesa de ea mai ales atunci cand doresc sa descopere o metoda eficienta de a ajuta animalul in suferinta. Pe cat de uzuala si de simpla este pentru un medic veterinar specialist ce foloseste endoscopia pe atat de complicat ar putea fi pentru proprietar sa accepte si sa se ingrijeasca de pacient in asemenea conditii. Informarea si dorinta de a ajuta a stapanului sunt esentiale mai ales in conditiile in care aceasta nu este o tehnica noua dar se poate dovedi salvatoare.

Gastrostomia endoscopica percutanata (PEG) este o solutie acceptata si valoroasa de hranire a pacientilor ce fie sunt anorexici sau au afectiuni severe bucale, faringiene sau esofagiene ce contravin alimentarii orale. Tuburile PEG sunt usor de plasat, intretinut si pot fi mentinute pe loc, de catre medicul veterinar specialist, o perioada lunga de timp cu relativ putine complicatii. In concluzie, fiecare pacient, caine sau pisica, care nu doreste sa se alimenteze sau care nu poate fi hranit pe cale orala mai mult de 2-3 zile trebuie luat in consideratie ca un candidat pentru PEG. Acesti pacienti trebuie intai sa fie tratati cu un antiemetic daca prezinta episoade de voma. Totusi animalele care vomita reprezinta candidati necorespunzatori pentru aceasta tehnica.

Realizarea acestei tehnici este destul de simpla. Exista o varietate de diverse kituri PEG care pot fi utilizate pentru aceasta tehnica. Spre deosebire de gastroscopie, plasarea animalului are loc pe partea dreapta. Zona din spatele ultimei coaste este pregatita chirurgical.

Apoi medicul veterinar specialist plaseaza endoscopul in interiorul stomacului si se insufla aer pana cand gradul de destindere  permite ca asistentul endoscopistului sa efectueze compresiune pe zona pregatita astfel incat specialistul sa gaseasta corespondentul marii curburi la nivel cutanat. Dupa identificarea acestui loc se introduce un cateter steril pana in stomac. Prin canalul de lucru al acestuia se introduce un fir de ghidaj. Acesta este identificat si prins cu forcepsul endoscopic si tractionat, de catre medicul veterinar specialist, la exterior prin cavitatea bucala.

Acest fir de ghidaj este apoi folosit sa prinda portiunea cea mai subtire a tubului PEG. Firul de ghidaj este apoi tras dinspre stomac de catre asistent pana portiunea subtire ajunge la nivelul peretelui gastric dupa care se forteaza iesirea la nivel cutanat, pielea fiind sectionata chirurgical in mod conservator.

Pe cale endoscopica medicul veterinar specialist urmareste modul de prindere la peretele gastric, eventuale leziuni sau pozitii nedorite. Capatul intern al tubului nu trebuie sa fie fixat prea strans, ci sa fie destul de etans si sa permita rotatia in jurul axului propriu. La exterior se fixeaza la piele prin metode chirurgicale, se bandajeaza si se controleaza zilnic pentru eventuale supuratii.

Tubul PEG se mentine pe pozitie timp de 10-15 zile pana la formarea de aderente ce sa nu permita aparitia peritonitei cu continu gastric. Dupa trecerea acestui interval, tubul PEG poate fi extras fara anestezie printr-o miscare mai energica sau se intervine endoscopic inca o data. Pe locul tubului PEG se formeaza o fistula  gastrica ce se va vindeca de la sine per secundam.