Boli la animale

Crizele de sufocare la caine! Daca ai un Pug, Bulldog, Boxer sau ceva similar sigur esti interesat de Sindromul Respirator al Raselor Brahicefalice.

Daca ai un caine ce respira greu, zgomotos, sforaie sau atunci cand se agita, alearga, se bucura excesiv, pare ca se sufoca sau chiar lesina, atunci acest material de specialitate este exact ceea ce trebuie pentru a te lamuri. Cele mai predispuse rase la astfel de probleme respiratorii sunt Bulldog, Boxer, Pug (Mops), Boston terrier, Bull Mastiff, Shih Tzu, Pekinez si metisii lor.

Aceste rase, enumerate mai sus, sunt denumite brahicefalice (in traducere libera “cap scurt”). Lungimea mai mica, decat la alte rase, a nasului si a altor oase ale fetei, modifica raporturile intre diferitele structuri anatomice din zona capului, plecand de la nari si ajungand pana la trahee. Modificarile cele mai intalnite sunt narile stenotice, palat moale elongat, trahee hipoplastica si saci laringieni eversati. Pe scurt, ceea ce se intampla este ca, in toate situatiile, cantitatea de aer necesara functionarii, in momente de necesar crescut de oxigen, aerul patruns pana la nivelul plamanilor este insuficient. Cainele ce este usor excitabil, sau care se agita intens, in timp ce alearga cativa pasi, se sperie foarte tare sau chiar atunci cand doarme, poate pur si simplu sa se sufoce. Initial, lipsa acuta de oxigen poate produce un episod de lesin, de pierdere a cunostintei. Acesta este lucrul cel mai ingrijorator si este de obicei prima cauza pentru prezentarea la consultatia de specialitate.

De obicei, la exterior se poate observa o deschidere anormal de mica (stenoza) a narinelor. In interiorul cavitatii bucale aceasta stenoza poate fi cuplata cu palatul moale elongat. In cazul primei afectiuni, aerul patrunde cu dificultate si in cantitate redusa fata de necesarul organismului, evetual zgomotos si cu efort, iar palatul moale elongat blocheaza accesul coloanei de aer catre laringe, prin faptul ca se sprijina pe epiglota. Din pacate aceste defecte fac parte din viata acestor rase si cu cat sunt mai devereme diagnosticate cu atat sunt prevenite complicatiile nedorite.

Pentru ca exista aceste modificari, des intalnite in cazul raselor brahicefalice, exista si factori ce pot inrautati situatia sau pot favoriza aparitia complicatiilor. Cu cat le cunoastem mai bine cu atat putem evita pericole grave si stresul ce decurge din acestea.

Obezitatea. Obezitatea, la aceste rase, se repercuteaza in primul rand asupra respiratiei. Surplusul de tesut adipos reduce si mai mult spatiul alocat tranzitului coloanei de aer catre plamani. Asa ca aveti grija la greutate si la cat si ce mananca.

Efortul fizic. Efortul fizic in exces, solicita peste posibilitati organismul, crescand necesarul de oxigen in situatia in care acesta nu poate patrunde cat si unde trebuie. Chiar daca ai un caine ce iubeste sa alerge si sa se joace cu tine, ai grija! Vointa lui nu este dublata si de capacitatea organismului. Tempereaza-l si invata sa cunosti limitele. Cand incepe sa respire mai greu, opreste-te si linisteste-l!

Caldura excesiva. Caldura excesiva, care pentru aceste rase este diferita si mult mai repede atinsa decat pentru alte rase, stimuleaza hiperventilarea si posibilitatea aparitiei socului.

Alergiile. In cazul acestor rase, socul anafilactic sau alergiile in zona capului, sunt extrem de periculoase. Acestea determina retinerea de lichid in tesuturi si agraveaza afectiunile deja stiute, stimuland si mai mult crizele de sufocare.

Emotiile intense. Fie ca este vorba de frica fie ca este vorba de bucurie in exces (chiar si revederea dupa 5 minute de absenta poate declansa asa ceva) pot fi o cauza a pierderii cunostintei sau a unor crize epileptiforme.

Aerul conditionat. In cazul unor catei chiar si aerul conditionat poate fi o sursa a unei inflamatii a cailor respiratorii. Acest lucru actioneaza in detrimentul calibrului acestora si a capacitatii de a conduce suficient aer acolo unde trebuie.

Cum se trateaza afectiunile din cadrul unui Sindrom Respirator al cainilor brahicefalici?

Stenoza narilor si palatul moale elongat pot fi abordate chirurgical. In cazurile mai putin grave, unele medicamente si mai ales, reducerea actiunii unor factori favorizanti, pot ajuta si pot duce la prevenirea unor situatii nedorite.

Cand trebuie operat un caine cu stenoza narilor sau palat moale elongat?

Preventiv, daca aceste modificari sunt depistate din timp. Curativ, imediat ce semnele grave se instaleaza (crize de sufocare, lesin, apnee etc.).

La ce trebuie sa te mai gandesti din timp?

Orice interventie chirurgicala prezinta un risc mai mare decat in cazul altor rase. Modificarile anatomice ale cailor respiratorii si cele asociate raselor brahicefalice pot pune probleme la anestezie si, in consecinta, precautii suplimentare sunt necesare.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

 

Exit mobile version