Iata a venit si perioada sarbatorilor de iarna, oare vom rezista tentatiei de a hrani cainele nostru cu alimente specifice acestei perioade? Sfaturi mereu utile pentru catei si pisicute fericite in mijlocul iernii, cu atatea tentatii culinare in preajma.
Abordez acest subiect pentru ca stiu din experienta, ca in aceasta perioada, cainele nostru traieste niste momente dificile. De ce? Tocmai ca va fi mereu in preajma unor mirosuri imbietoare cel vor transforma in acel caine neastamparat care cere mereu de mancare si se va manifesta zgomotos, isi va arata frustrarea de a nu primi nimic sau poate chiar va incerca sa “vaneze” bucatele de pe masa. Cea mai mare greseala a stapanilor este sa cedeze, sa atribuie caracteristici umane cainelui si sa-i permita sau chiar sa-i ofere alimente specifice oamenilor.
Alimentele specifice sezonului rece sunt in mare parte cu un continut mare de grasimi animale, contin condimente, au fost afumate sau sarate. Astfel, o cantitate mica de carnat afumat, soric, carne de porc cruda, toba, sarmale, cascaval afumat sau sunca va pot trimite urgent cu cainele vostru la medicul veterinar specialist, pentru ca aceste alimente gasesc organismul nepregatit, din punct de vedere enzimatic, pentru a digera complet si rapid aceste alimente. Mai mult, carnea cruda poate transmite toxiinfectii alimentare, boli parazitare sau infectioase ce pot pune in pericol sanatatea animalului dar si a omului.
Se pot produce simple gastrite, cu voma, deshidratare, stare generala depreciata, pana la enterite sau gastro-enterite, cu diaree, chiar cu sange, putandu-se ajunge la colecistite sau pancreatite si chiar deces.